Ocet jabłkowy - właściwości prozdrowotne

Dziś ocet jabłkowy wraca do łask, choć wytwarzano go już w starożytności Ma kwaśny, octowy smak i wyczuwalny zapach jabłek. Zazwyczaj ocet jabłkowy ma żółto-złoty kolor, choć może być też lekko brązowy. Ze względu na obecność "matki octowej" zazwyczaj jest dość mętny, co nie świadczy o jego zepsuciu - wręcz przeciwnie! Wytwarzany z jabłek ocet to nie tylko dodatek do potraw. Naturalny, czyli bez  konserwantów i chemicznych dodatków, pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. W occie tym znajdziemy szereg witamin i mikroelementów, wśród których warto wspomnieć m.in. o witaminie E, nazywanej "witaminą młodości", witaminy z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Ponadto spożywany regularnie ocet jabłkowy dostarczy m.in. dawki sodu, potasu, wapnia i żelaza, a także związków polifenoli. Wśród tych ostatnich na uwagę zasługuje kwas chlorogenowy, który zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. 

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Od kilku lat ocet jabłkowy wykorzystywany jest też w kuracjach odchudzających. Nie tylko reguluje poziom glukozy we krwi, ale również zapewnia uczucie sytości. To dlatego warto dodawać go do potraw lub pić. Stosując dietę z użyciem octu jabłkowego, warto pamiętać o spożywaniu dużych ilości wody, regularnych 5 posiłkach, rezygnacji z dań przetworzonych, słodyczy, a także alkoholu. Ocet jabłkowy najlepiej pić rano, przed posiłkiem, mieszając 1 łyżkę octu z 250 ml wody (ciepłej lub zimnej). Dla uzyskania lepszych efektów poleca się picie takiej mikstury przed każdym posiłkiem. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż tydzień, aby nie obciążać żołądka. Spożywania octu jabłkowego nie zaleca się osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, szczególnie wrzody.

Jak zrobić ocet jabłkowy - prosty przepis

Ocet jabłkowy bez problemu kupimy w sklepie spożywczym, ale dużo lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowej wersji. Przepis na ocet jabłkowy zawiera zaledwie kilka składników. Podstawą są oczywiście jabłka - wybierzmy swoją ulubioną odmianę oraz woda. W ramach słodzika część osób używa białego cukru, który rozkręca proces fermentacji, ale sprawdzi się również miód. Ocet jabłkowy z miodem jest nieco zdrowszy, a smakuje równie pysznie i skutecznie działa. Zdarza się, że do nastawionego octu dodaje się także kawałek chleba na zakwasie. Pamiętajmy, że dobry ocet jabłkowy uzyskamy pod warunkiem, że owoce (umyte, pokrojone i najlepiej pozbawione gniazd nasiennych) będą całkowicie zanurzone w płynie.

Ocet jabłkowy - zastosowanie w kuchni

Ocet jabłkowy to niezbędny składnik wielu dressingów oraz mokrych marynat do mięs czy warzyw. Wyostrzy smak, a jednocześnie ułatwi trawienie potraw. Ocet jabłkowy przyda się także do gotowania. Jeśli zastanawialiście się, jak ugotować jajka idealne, to odpowiedzią będzie kilka kropel octu wlanych do wody. Ponadto ocet jabłkowy pomoże doczyścić sztućce, pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz usunąć resztki naklejek ze słoików.