18 maja ukazało się odświeżone wydanie magazynu "Moje Gotowanie". Magazyn zyskał nową makietę i hasło: "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością". Królową sezonu numeru została mięta - jedno z najpiękniej pachnących ziół, które przynosi orzeźwienie w upalne dni.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Pędy groszku Delikatne, słodkie i chrupiące. Dekoracyjne i zdrowe. Skąd je wziąć, jak używać, dlaczego warto je jeść.

W 20 MINUT Gdy goni nas czas Młode kartofle i kapusta oraz świeżutki zielony groszek i ogórki małosolne to podstawa naszych propozycji dań na szybki obiad w domu i do pracy.

NA ZAPAS Mielone z bobu. Dwie wersje: mięsna i jarska, pysznych kotletów z bobem w roli głównej. Można je zamrozić, odgrzać lub zjeść na zimno, a także podać z różnymi dodatkami.

PO PROSTU ZRÓB TO! BBQ, czyli sos do grilla. Słynny amerykański sos w trzech wersjach smakowych. Niezastąpiony do mięs i warzyw rusztu.

W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:

SAM KONKRET Koalicja dobrego smaku. Stawiamy na smakowitą współpracę między porcją lekkiego mięsa, a sporą dawką sezonowych warzyw. Inspiracji dostarczyły nam kuchne innych krajów

RETROKUCHNIA Chłodnik litewski. Przypominamy dania kuchni polskiej, którym możemy dać nowe życie, robiąc je według unowocześnionego przepisu. Na początek chłodnik i jego poprzednik – chłodziec.

ZBLIŻENIE NA Masło migdałowe. Znakomita alternatywa dla masła z mleka krowiego: zdrowe, naturalne i aromatyczne. Wzbogaci smak nie tylko deserów.

SAMA SŁODYCZ - Owocami lato się zaczyna. Tarty, torty, trifle, placki, crumble i babeczki z truskawkami, malinami, rabarbarem i czereśniami, w sam raz na czerwcowy deser lub podwieczorek.

ZOBACZ TAKŻE: słowo wstępu redaktor naczelnej Renaty Chodorowskiej

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Konkretnie o łopatce wieprzowej Jurek Sobieniak powie nam wszystko, czego jeszcze nie wiemy o tym świetnym kawałku mięsa.

 KUCHNIA AGATY WOJDY. Truskawki na zawsze, czyli wszystko, o czym nie pomyślelibyście, że można zrobić z tymi owocami, począwszy od sałatki z łososiem.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Sery od kozy. Co z nimi zrobić, podpowie Kinga Błaszczyk-Wójcicka zainspirowana wizytą na ekologicznej koziej farmie.

W DOBREJ FORMIE Być fit! To proste. Jak jeść, by nie stracić radości życia, za to zyskać na zdrowiu i urodzie nauczy trener personalny Beata Grątkowska.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w czerwcowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Dieta na luzie. Prezentujemy i polecamy książkę Anki Dziedzic, idealną dla wszystkich chcących zmienić styl życia.

ŚWIAT NA TALERZU Kuchnia narodu. Zapraszamy do Osaki, metropolii jak z filmu s-f i jej najlepszej w Japonii tradycyjnej kuchni.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Wiśniowy sad. Przedstawiamy niezwykłą rodzinę Muzyków i ich pomysł na wiśniową manufakturę.

NOWOŚCI ze sklepu: Czego warto szukać, aby domowe gotowanie było łatwiejsze i smaczniejsze.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne czerwcowe okazje.