Zanim na dobre rozsiądziemy się przed komputerami i telewizorami, oglądając wrześniowe nowości, warto zerknąć na seriale, które w tym roku pojawiły się na platformie. To świetna rozrywka na lato - zainspirowani serialowymi smakami, ruszamy w miasto, szukając potraw z kuchni całego świata. Co warto obejrzeć dla inspiracji?

"Somebody Feed Phil" - uroczy serial w stylu Anthony'ego Bourdaina. Z tą jednak znaczącą różnicą, że Phil Rosenthal, prowadzący program, twórca serialu "Wszyscy kochają Raymonda, nie przeklina, a pod koniec każdego odcinka dzwoni do swoich starszych już rodziców, żeby opowiedzieć im o tym, co robił w ciągu dnia. A robi zwykle sporo - "Somebody Feed Phil" opiera się na dobrze sprawdzonym schemacie podróży i próbowania lokalnych smaków. Prowadzący odwiedza m.in. Lizbonę, Wenecję czy Tel Awiw; spotyka się z szefami kuchni luksusowych restauracji, ale próbuje też street foodu. Jego przewodnikami zawsze są lokalsi. Dwa sezony tego serialu obejrzycie w mgnieniu oka - dzięki Rosenthalowi nieco już wyświechtana formuła nabiera lekkości i bywa naprawdę zabawna.

"Ugly Delicious" - David Chang, szef kuchni słynnego nowojorskiego Momofuku, postanowił podjąć temat autentyczności. Szuka m.in. "prawdziwego" taco czy pizzy. I próbuje udowodnić, że nie istnieje coś takiego jak autentyczny smak. Różne modyfikacje, którym podlegają tradycyjne przepisy mogą być równie pyszne i równie dobrze wpisywać się w kulinarną kulturę i historię. David Chang chce przekonać nas, żebyśmy nie próbowali za wszelką cenę znaleźć najbardziej tradycyjnej, "autentycznej" pizzy, bo to wcale nie musi być najlepsza pizza, jaką w życiu zjemy. "Ugly Delicious" to ciekawy głos w czasach, kiedy jednym z głównych celów naszych podróży jest właśnie poszukiwanie owych autentycznych smaków.

"Rotten" - jedzenie to nie tylko piękne talerze i utalentowani szefowie. To też przemysł spożywczy, niewolny od korupcji i nieuczciwych praktyk. Właśnie tę ciemną stronę obnaża serial "Rotten". Każdy z odcinków mógłby być pokazywany osobno jako dokument poruszający konkretny problem. W serialu pokazano perspektywę zarówno farmerów, jak i koncernów czy dystrybutorów. Z "Rotten" dowiecie się m.in., dlaczego pszczelarze muszą uważać na kradzieże uli i jak producenci orzeszków ziemnych radzą sobie z coraz powszechniejszymi alergiami na te produkty. Warto obejrzeć dla większej świadomości konsumenckiej.

"Chef's Table: Pastry" - kultowy serial powrócił w nowej odsłonie. Cztery odcinki nowego sezonu poświęcono cukiernikom. W poetyckim stylu reżyser David Gelb opowiada historię m.in. Christiny Tosi z amerykańskiego Milk Bar, która zapoczątkowała modę na naked cake, czy Jordiego Roca z El Celler de Can Roca w Gironie, który w restauracji uznawanej za jedną z najlepszych na świecie odpowiada za desery. Jak zwykle możemy liczyć na porządną dawkę pięknych, wysmakowanych kadrów i podglądanie pracy mistrzów swojego fachu z muzyką klasyczną w tle. A już we wrześniu z wypiekami na twarzy obejrzymy sezon piąty - wprawdzie nazwiska bohaterów nowych odcinków jeszcze nie zostały ujawnione, ale mamy pewność, że będzie to fascynująca serialowa przygoda.

Nailed it! - to nie do końca serial, ale raczej talent show. W każdym odcinku troje uczestników mierzy się z cukierniczymi wyzwaniami. Ich zadaniem jest jak najwierniej odtworzyć nie tylko przepisy, ale też skomplikowane dekoracje tortów i ciast. Zmaganiom uczestników towarzyszy dużo śmiechu - czasami oni sami nie mogą się przed nim powstrzymać, patrząc na swoje końcowe dzieło. Program prowadzi charyzmatyczna Nicole Byer, a w jury oceniającym ciasta zasiada m.in. Jacgues Torres, mistrz cukiernictwa. Przeczytajcie też naszą recenzję serialu.

A wy co oglądacie w wakacje?