Mojito - jak powstał drink z miętą w roli głównej

Przepis na mojito to dziś jeden z klasyków w sztuce barmańskiej. Kiedy wspomniana tafia została zastąpiona przez biały rum, mojito wpisało się w kanon napojów wyskokowych, które przygotowane w odpowiednich proporcjach nie tylko lekko szumią w głowie, ale przede wszystkim dostarczają wrażeń smakowych. Kwaskowata limonka, nieco inna w smaku niż cytryna, wyrazista i orzeźwiająca mięta, a także charakterystyczny cukier trzcinowy - to połączenie gwarantuje miksturę najlepszą na upalne popołudnia i wieczory. Skąd się wzięła nazwa mojito? Część językoznawców tłumaczy, że pochodzi ona od hiszpańskiego słowa "mojado, czyli mokry. Inni wyjaśniają, że to nawiązanie do słowa "mojo", czyli czar. 

Mojito - bezalkoholowe dla ochłody

Mojito można przygotować także bez dodatku alkoholu. W takim wydaniu rum należy zastąpić większą ilością gazowanej wody. Co ważne, zanim wlejemy płyn, należy w szklance rozgnieść kilka cząstek limonki (3-4 kawałki) i połączyć z garścią liści mięty. Do takiej mieszanki wsypać cukier i dopiero zacząć mieszać z wodą gazowaną. Na koniec wrzucić kostki lodu, nierozgniecioną limonkę i świeże listki mięty. Pysznie i orzeźwiająco!