"Moje Gotowanie" na październik to piąty numer z odświeżoną makietą magazynu i nowymi cyklami. Nadal zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na październik. Królowymi sezonu numeru zostały gruszki - czyli owoce o winnym miąższu, rywalizujące z jabłkami. I choć w Polsce najchętniej jadamy je na surowo, aż 60 gatunków gruszek daje nam duże pole do popisu w kuchni. W numerze  znajdziemy cztery oryginalne przepisy na gruszki - na słodko i wytrawnie.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Sos sojowy. Najsłynniejszy sos wschodniej kuchni. Powszechnie zagościł na stołach całego świata jako przyprawa używana nie tylko do dań orientalnych.

GDY GONI NAS CZAS 30 minut to aż nadto. Proste dania inspirowane kuchnią wschodu, w których oprócz mięsa z delikatną miodową nutą wykorzystujemy ciecierzycę, kolorowe marchewki i kolendrę.

NA ZAPAS Fasola w sosie cayenne. Robimy do słoika, a potem podgrzewamy i zjadamy z chlebem albo wykorzystajmy do zupy meksykańskiej, jako farsz do warzyw, sos do pizzy lub po "bretońsku".

PO PROSTU ZRÓB TO! Skordalia – potęga czosnku. Pospolita w kuchni greckiej pasta na bazie ugotowanych kartofli i sporej ilości świeżego czosnku. Podajmy ją jako dip do warzyw, na kanapkę lub do mięsa.

W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Parmigiano reggiano. Duma serowarów z Reggio Emilia; ser, bez którego trudno wyobrazić sobie włoski makaron i który warto spróbować jako przekąskę do kieliszka wina.

RETROKUCHNIA Racuchy z jabłkami Ukochane przez dzieci i dorosłych, słodkie, wyrośnięte dzięki drożdżom, chrupiące, pełne winnych jabłek, z przepisu jak za dawnych lat.

SAM KONKRET Makaron na włoską modłę. Czyli przepis na niedzielny obiad jak u mammy. Zachęcamy do wypróbowania 6 z 600 rodzajów pasty i niemal tylu przypisanych jej sosów. Będzie pysznie, a z gotowaniem uwiniemy się w pół godziny!

SAMA SŁODYCZ Nie ma jak szarlotka. Jedno z naszych sztandarowych ciast, które zawsze o tej porze roku cieszy się największym wzięciem.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Fantazje o golonce. Jurek Sobieniak o licznych zaletach tego z pozoru niezdrowego kawałka wieprzowiny.

KUCHNIA AGATY WOJDY Jabłkiem Polska stoi. Autorskie dania z jabłkami: bostoński omlet, zupa z camembertem, rÖsti z sałatką, kaczka z czerwoną kapustą i kurze żołądki z boczniakami.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Jarmuż. Kinga Błaszczyk-Wójcicka zachęca nas do jedzenia młodych liści jarmużu, dużo smaczniejszych niż te zimowe. Nadają się do smażenia w tempurze, na pesto, sałatki, smoothie oraz zupy.

W DOBREJ FORMIE Słodycze na "legalu". Beata Grątkowska zdradza sposób, jak zrobić z nich pełnowartościowy i pełnoprawny posiłek.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w wrześniowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA "Kucharka litewska". Najnowsze wydanie kulinarnej biblii z 1854 r. wciąż inspiruje i uczy szacunku do tradycji. Przepięknie wydane, idealne na prezent dla pasjonatów kulinariów.

ŚWIAT NA TALERZU Fiordy na Antypodach. Odwiedzamy Południową Wyspę Nowej Zelandii, aby poznać jej wyjątkową przyrodę i jedzenie.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Cydr po polsku. Przedstawiamy Henryka Nowakowskiego, wytwórcę wielokrotnie nagradzanego cydru z polskich jabłek.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne sierpniowe okazje.