Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na maj. Z okładki kusi majówka z grillem, a w środku jeszcze więcej pomysłów na dania z rusztu. Królem sezonu numeru zostały szparagi (w tym szparagi zielone) - sezon trwa krótko, więc warto korzystać! Do tego chutney z rabarbaru i karczochy po rzymsku. 

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

GDY GONI NAS CZAS Lekki obiad w 30 minut. Chrupiące dania pełne sałat, ziół, zielonych liści, szparagów, truskawek z dodatkiem kalafiora, kurczaka, portobello i pstrąga, a także stek z polędwicy wołowej.

NA ZAPAS Chutney z rabarbaru. Niezwykły domowy przetwór na bazie rabarbaru i korzennych przypraw, świetny w sezonie grillowaym jako dodatek np. do mięs, ryb i burgerów z rusztu

PO PROSTU ZRÓB TO! 3 x pesto. Czyli sos ze zmiażdżonych zielonych warzyw, ziół, czosnku, orzechów, sera i znakomitej oliwy w różnych wariantach. Zachęcamy do własnych pomysłów!

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Błonnik – kolejna moda? – ekspert tłumaczy, jak smacznie jeść produkty zawierające błonnik przez cały dzień, najlepiej już od pierwszego, porannego posiłku.

W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Kakao. Zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca podbiły nasze serca i podniebienia już przed wiekami. Jest nie tylko smaczne, służy także naszemu zdrowiu

SAM KONKRET Lekko we włoskim stylu. Dania pełne warzyw, ziół i delikatnych mięs; toskańska sałata chlebowa, gniocchi, zupa z kurczakiem, pizza z polenty, lazania z łososiem, risotto z wołowiną.

RETROKUCHNIA Tarta z oliwkami. Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy "odnowione" przepisy z pierwszych numerów magazynu. Przepis sprzed lat posłużył do przygotowania "słońca z tapenadą"

SAMA SŁODYCZ Torty na majowe okazje. Wieloskładnikowe, pracochłonne, efektowne, wyborne, kolorowe i eleganckie, są jak bukiet kwiatów na najważniejszą uroczystość w sezonie.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Wyższa szkoła smażenia steków. Robert Sowa najwyżej ceni te z polędwicy wołowej, nie tylko za wyborny smak, ale przede wszystkim za prostotę i łatwość przyrządzania.

KUCHNIA AGATY WOJDY Świat na ruszcie. Na świeżo otwarty sezon grillowy szefowa proponuje skorzystać z pomysłów wywodzących się wprost z kuchni azjatyckiej, bałkańskiej i śródziemnomorskiej.

POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Rzymska majówka. Włosi tak jak my uwielbiają ucztować na powietrzu, zwłaszcza przy dobrym, lekkim jedzeniu

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Karczochy. Kinga Błaszczyk-Wójcicka zachęca do tych jadalnych kwiatów, których wyjątkowy smak wynagrodzi trud przygotowania.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w majowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Złota łyżka Giovanniego Ballarini. Czyli 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej. Ta książka to symbol domowych specjałów z obszaru całej Italii

ŚWIAT NA TALERZU Hanoi. Magia 5 smaków podróżujemy do Wietnamu, którego wyśmienita kuchnia w niezwykle udany sposób łączy smaki orientalne i europejskie

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Kurze szczęście. W Anielinie, na wolnej przestrzeni biegają kury hodowane przez Izę Rutkowską. Ich przepyszne jajka rozchodzą się na pniu.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne majowe okazje. 

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl