Podobnie, jak w poprzednich edycjach, również trzecia edycja programu „MasterChef Junior Polska” przyniosła ogromne emocje. Każda przygoda zaczyna się od marzeń, a marzeniem młodych kucharzy na castingach było dostanie się do najlepszej 40-stki, a następnie walka o miejsce w finałowej 15-stki. To właśnie ta grupa otrzymała fartuchy z wyszytymi imionami i weszła do kuchni MasterChefa.

Nie zabrakło stresujących momentów i śmiesznych sytuacji dla rozluźnienia atmosfery. W kuchni MasterChefa  pojawili się wyjątkowi goście – Hubert Urbański przeprowadzał test znajomości smaków, a Mateusz Zielonka uczył uczestników pokazowych dań. Nie zabrakło smaczków z kuchni molekularnej – jej tajemnice zdradził Łukasz Konik. Młodzi kucharze rywalizowali samodzielnie, w parach, a także drużynowo. W zespołach musieli m.in. podawać posiłki w ramach hotelowego room service. Efekty pracy najmłodszych kucharzy przekraczały oczekiwania jury. Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler mogli spróbować idealnej kaczki, zestawów sushi czy francuskich makaroników.

Bartek Kwiecień - III edycja programu "MasterChef Polska"

Do finału dostali się 12-letnia Anika Ćwiek, która zasłynęła z wyjątkowych pierogów oraz jako sushi master. Drugim finalistą był 11-letni Bartek Kwiecień, mały ekspert w dziedzinie kuchni molekularnej  i fan mięsnych potraw.

Zanim jednak rozpoczęła się najważniejsza rozgrywka, pozostałe osoby z 15-stki gotowały razem z jurorami. Mieli za zadanie połączyć w pokazowych potrawach składniki, które na pierwszy rzut oka nie pasowały do siebie. I tak żółta drużyna Michela Morana przygotowała stek z tuńczyka w waniliowym sosem i mango. Czerwona drużyna Ani podała krewetki w tempurze z nachosami i sałatką owocową z truskawkami w roli głównej, a niebieska drużyna Mateusza wątróbkę cielęcą z jabłkiem, cebulką i sosem malinowym z nutą czekolady.

Wyjątkową intuicją i pomysłowością w kuchni musieli wykazać się też finaliści. Anika Ćwiek z Warszawy przyznała, że nie mogłaby żyć bez gotowania.  Do castingu programu „MasterChef Junior Polska” namówili ją koledzy w szkole. Gotować zaczęła znacznie wcześniej, bo jak miała 7 lat, a uczyła się od mamy. „MasterChef Junior” dodał jej pewności siebie i utwierdził, że umie dobrze gotować .

11-letni Bartek Kwiecień gotować zaczął 2 lata temu, kiedy ruszyła pierwsze edycja „MasterChef Junior” w Polsce. W zadaniu z kucharzem reprezentacji, Tomkiem Leśniakiem, udało mu się przygotować najlepsze danie, które będzie serwowane w bufecie reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zatryumfował również w zadaniu z Łukaszem Konikiem, przygotowując jadalną gąbkę. Jak sam przyznał w kuchni molekularnej najbardziej lubi niespodzianki.

 

Jadalna gąbka :) #masterchefjunior

Post udostępniony przez Bartek Kwiecień (@bkkwiecien)

MasterChef Junior - nagrody i zadania w finale

Młodzi kucharze walczyli o tytuł i statuetkę MasterChefa Juniora, wygraną pieniężną oraz bon na wakacje. Ale to nie wszystko – nagrodą główną jest także własna książka kucharska „MasterChef Junior. Trzecia polska edycja programu” wydana przez wydawnictwo Burda Publisking Polska.

Anika i Bartek mieli za zadanie przygotować menu degustacyjne z minimum pięciu dań. Mieli 2,5 godziny czasu, ale obydwoje oddali ostatnie dania na ponad 25 minut przed wyznaczonym terminem.

W ramach przystawki Anika zaserwowała chłodnik z awokado z chipsami z szynki parmeńskiej, pistacje i granat oraz olej z pestek dyni. Danie zostało docenione za smak i dobór różnych tekstur.  Następnie jurorzy skosztowali krewetek w sosie berneńskim, estragonem i chipsami z ziemniaka truflowego. Pierwsze danie główne to smażony filet z miecznika, w towarzystwie calloulet z czyśćca bulwiastego, rukoli i kwiatów jadalnych. Na drugie danie główne 12-latka wybrała polędwiczki z królika, sos szpinakowy, ziemniaka w panierce z jęczmienia, szparagi i kwiaty jadalne. Deser w wykonaniu dziewczynki stanowiły lody o smaku marakui z sosem czekoladowo-marakujowym, jadalna ziemia, borówki karambola.

Bartek Kwiecień - popisowe danie finalisty "MasterChefa Juniora"

Bartek, podobnie jak Anika, także przygotował 5 dań. Na początek podał element kuchni molekularnej, czyli balon z mozzarelli na sałatce z rukoli, orzeszków pini, pomidorków koktajlowych i sosu z koziego sera. Następnie przygotował idealnie wysmażoną polędwicę z sarny z ziemniakami i sosem malinowym. Rybne danie w wykonaniu 11-latka to był stek z tuńczyka podany z puree ze skorzonery, szparagami, sezamem i pesto kolendrowym. Kolejne danie główne według pomysłu Bartka to polędwiczka wieprzowa, puree ziemniaczane, sos szafranowo-kurkowy, bazylia i kwiaty jadalne. Na deser także podał lody, ale czekoladowe z espuma (pianką) wiśniowa, sosem karmelowym, malinami, kruszonką i miętą.

W ocenie jury najlepsze menu degustacyjne przygotował Bartek Kwiecień i to on został zwycięzcą trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. Jednocześnie dołączył do Natalii Paździor i Julii Cymbaluk, które okazały się najlepsze w poprzednich edycjach.

Premiera książki „MasterChef Junior. Trzecia polska edycja programu” już 16 maja 2018. W środku mnóstwo przepisów, ciekawostek, a także podpowiedzi, jak włączyć kuchnię molekularną do naszych domów. Książka do kupienia na www.empik.com.