Magda Gessler - artystka o włoskich korzeniach

Magda Gessler urodziła się 10 lipca 1953 w Komorowie. W jej rodzinie są włosko-rosyjskie korzenie. Babcia od strony ojca Magdy Gessler pochodziła z Wenecji, a matka była pochodzenia rosyjskiego. Ojciec Mirosław był korespondentem Państwowej Agencji Prasowej (PAP), a matka Olga Berkowska zajmowała się gastronomią. Dzieciństwo, ze względu na zawodowe zobowiązania taty, Magda Gessler spędziła m.in. w stolicy Bułgarii Sofii i na Kubie. W wywiadzie dla magazynu "Gala" przyznała, że jako dziecko była niejadkiem i zmieniła to dopiero jej niania. W latach 60. XX wieku Magda Gessler zamieszkała w stolicy wyspy Hawanie, a po kilku latach czekała ją przeprowadzka do Madrytu. W stolicy Hiszpanii ukończyła kierunek malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych. Artystyczne wykształcenie i gastronomiczne korzenie towarzyszyły jej odtąd na każdym kroku. Dwa małżeństwa, rozwód i trójka dzieci – rodzinne losy Magdy Gessler są bardzo burzliwe, ale jak sama podkreśla w innej rozmowie z "Galą", dziś przy niej pozostały osoby najbliższe, które rozumieją jej tryb pracy. "Zostali ci najprawdziwsi, najwierniejsi, którzy rozumieją, na czym dziś polega moja praca. Uwielbiam rozmawiać z panią, która pomaga mi prowadzić dom, niezwykle cenię sobie rozmowy z Tadeuszem i Larą" - wyznała Gessler w rozmowie z magazynem

Magda Gessler - osobowość telewizyjna

Wymagająca i nieprzewidywalna jurorka "MasterChefa", nieokiełznana i zaangażowana rewolucjonistka w polskich restauracjach i doradczyni w kwestii kulinarnych afrodyzjaków - takie trzy oblicza ostatnimi czasy prezentuje Magda Gessler. Ale pierwsze nagrania charakternej dziś gwiazdy były nieco bardziej spokojne. Udowadnia to nagranie z kulinarnego programu na Polsacie z 1996 roku. I choć burza loków i chęć gotowania smacznie bez kombinowania zostały, to dziś Magda Gessler jest jeszcze bardziej ekspresyjna, szalona i pełna pasji do propagowania wiedzy o sztuce gotowania i celebracji jedzenia. Nic więc dziwnego, że mimo 17 sezonów "Kuchenne Rewolucje" nadal cieszą się ogromną popularnością, a do lokali po rewolucjach ustawiają się kolejki. To właśnie restauracje od dobrych kilku lat są bliskie sercu Gessler. 

Magda Gessler - właścicielka restauracji i bizneswoman

Restauracja, która zajmuje istotne miejsce w życiu Magdy Gessler to  lokal U Fukiera. Po podziale rodzinnego biznesu Gesslerów, Magdzie i jej drugiemu mężowi Piotrowi przypadła własnie miejscówka w sercu warszawskiej starówki. Do dziś U Fukiera spoczywa w rękach Magdy Gessler, ale pałeczkę przejęła częściowo jej córka - Lara Gessler. Inne miejsca, które swoim nazwiskiem sygnuje Gessler to m.in. restauracja Polka przy placu Zamkowym, Ale Gloria przy placu Trzech Krzyży, Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej czy niedawno otwarta Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler obecna jest nie tylko na małym ekranie i w social media. Restauratorka aktywnie prowadzi swoje profile na Facebooku i Instagramie, gdzie łącznie śledzi ją blisko 2 miliony osób. To z pewnością jeden z najlepszych prezentów na 65. urodziny Magdy Gessler, które przypadają 10 lipca 2019.