Ciasto leśny mech – szpinak świeży czy mrożony?

Ciasto szpinakowe to sposób na sprytne włączenie liści szpinaku do codziennego jadłospisu. I mimo że leśny mech zawiera też konkretny słodzik, można zaliczyć go do ciast w stylu fit. Zwłaszcza jeśli postawimy na lekki krem i dużą ilość owoców do dekoracji. Niezbędny do wypieku będzie szpinak. Aby leśny mech wyszedł najsmaczniejszy, lepiej wybrać szpinak świeży czy mrożony? Oba rozwiązania są do zaakceptowania i tak naprawdę wszystko zależy od sezonu i dostępności składników. Świeże liście szpinaku najlepiej zmiksować z olejem, a dopiero potem połączyć z jajkami i suchymi składnikami. Z kolei używając szpinaku mrożonego, musimy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Ciasto leśny mech powinno być wilgotne, ale jednocześnie nie za mokre, o puszystej konsystencji.

Zobacz też: Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Leśny mech i smakowite dodatki

Ciasto szpinakowe to nie tylko baza. Za smak odpowiadają również dodatki – nadzienie oraz owocowa dekoracja. Do przełożenia blatów wypieku można użyć kremu śmietanowego, serka mascarpone (leśny mech z mascarpone najlepiej smakuje, kiedy dodamy też nieco bitej śmietany) lub kremu budyniowego. Nie bez znaczenia jest też dekoracja – w maju i czerwcu stawiamy na soczyste truskawki, później prym wiodą maliny, a także czerwone porzeczki. Największą popularnością cieszy się jednak leśny mech ozdobiony wyłuskanymi ziarenkami granatów. Inny pomysł to również borówki, jagody, jeżyny lub połówki ciemnych winogron. Przed podaniem ciasto leśny mech można oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz też: Lazania ze szpinakiem i szynką