W ogromie książek kucharskich, które pojawiają się na sklepowych półkach, znajdziemy i te inspirowane kuchniami Azji, i te z róznych regionów Europy czy Ameryki. Kiedy jednak chcemy kupić książkę poświęconą kuchni polskiej, nierzadko jesteśmy w kropce. Podpowiadamy, które pozycje was nie zawiodą!

#1 Hanna Szymanderska "Prawdziwa kuchnia polska"

Hanna Szymanderska nie tylko przez fanów kulinariów jest uważana za kulinarną mistrzynię. Nie bez powodu. Od lat 70. wydała ponad 30 książek kucharskich. "Prawdziwa kuchnia polska" to dzieło adresowane do wszystkich szukających klasycznych przepisów na tradycyjne dania. Tu jest wszystko! Od dań już zapomnianych, jak np. potrawy z raków, przez gołąbki i kotlety, po dania z grzybów i sosy. Szymanderska słynęła z promowania dań regionalnych - tu również się ich spodziewajcie. Ta kulinarna encyklopedia powinna znaleźć się w każdym domu.

#2 "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)", opracowanie zbiorowe

Imponująca książka wydana przez sieć Makro w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. W środku rzeczywiście znajdziemy wiele smacznych skarbów. Szefowie kuchni z najlepszych restauracji z całej Polski postanowili podzielić się z nami swoimi patentami na typowe polskie dania, inspirowane dawną kuchnią. Jest tu i przepis na brioszkę ze słoniną, makiem i rodzynkami, nawiązującą do lubelskiego cebularza, i receptura na czerninę z karpiem. Co ważne, książka została napisana w dwóch językach - po polsku i angielsku. To świetna pamiątka na 100 lat niepodległości.

#2 Zuza Żak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" 

Zuza Żak pokazuje, że kuchnia polska nie musi być banalna. Autorka w dzieciństwie wyjechała do Wielkiej Brytanii, ale nie zapomniała o polskich smakach. Dzisiaj prowadzi nawet klub kolacyjny, poświęcony naszym tradycjom kulinarnym. W "Polsce..." wykorzystuje klasyczne przepisy, urozmaica je niestandardowymi dodatkami. Jeśli pierogi, to zielone, sałatkę jarzynową podajemy z krabem, a do zupy grzybowej wrzucamy chrupiący makaron. To pozycja zwłaszcza dla młodych ludzi, którzy chcieliby przygotowywać dania kuchni polskiej, ale z lekkim twistem. W książce znajdziemy też potrawy regionalne.

#4 Gosia Molska "Polak nieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów"

Ta pokaźna objętościowo książka to opowieść o historii polskiej kuchni, jej najważniejszych momentach i postaciach, które przyczyniły się do jej rozwoju. Są tu zabawne anegdoty z dawnych czasów, ale też potężna dawka wiedzy np. na temat różnych kuchni regionalnych. A to wszystko w świetnej oprawie wizualnej - infografiki pozwalają lepiej pokazać pewne fakty dotyczące jedzenia Polaków, zachęcają też, by do czytania tej książki włączyły się starsze dzieci. Świetna rzecz!

#5 Magdalena Tomaszewska-Bolałek "Polish Culinary Paths"

Kulturoznawczyni i specjalistka od kultury japońskiej, tym razem opowiada o polskiej tradycji kulinarnej. Ta książka będzie idealnym prezentem dla zagranicznego gościa, który potrzebuje dobrego przewodnika, by zacząć odkrywać tajniki kuchni polskiej. Autorka patrzy na współczesną kuchnię z wielu różnych perspektyw, przytacza historyczne ciekawostki i przykłady ze sztuki i literatury. "Polish Culinary Paths" zawiera też nieskomplikowane przepisy, które z pewnością zachęcą każdego adepta sztuki kulinarnej do dalszych eksperymentów. Książka została wydana w języku angielskim. 

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków