Kuchnia chińska - różnorodność smaków

Kuchnia chińska ma różne oblicza - w zależności od regionu i części kraju, możemy trafić na ostre dania, potrawy z makaronem w roli głównej czy smażone w woku składniki szybko przygotowane i jeszcze sprawniej podawane do konsumpcji. I tak kuchnia pekińska to mięsa, ale też makarony i gotowane na parze bułeczki. Kuchnia syczuańska to pikantne propozycje z akcentem wędzenia. Kuchnia kantońska ma w sobie sporo ryżu, produktów smażonych w woku, a przeważają w niej owoce morza oraz ryby. Kuchnia szanghajska charakteryzuje się słodkim akcentem - to za sprawą brązowego cukru, który dodaje się też do dań mięsnych.

Kaczka po pekińsku - klasyk kuchni chińskiej

Jeśli do tej pory nie jedliście kaczki po pekińsku, a chcecie spróbować tradycyjnego przepisu, to Pańska 85 będzie jednym z najlepszych wyborów. W menu wśród dań głównych już na pierwszym miejscu znajdziemy flagową potrawę kuchni chińskiej - w całości przygotowana kaczka po pekińsku to porcja dla kilku osób. Mięso jest delikatne, idealnie doprawione. Kaczka po pekińsku serwowana jest przez kucharza, krojona na idealnej wielkości plastry. Następnie samodzielnie możemy skonsumować ją np. z cienkimi chińskimi naleśnikami i warzywami. 

A co z innymi propozycjami z menu? Do wyboru mamy spis dań w tabletach, które na początku ucztowania rozdaje nam kelnerka, a także sezonowych pozycji, dopasowanych do pory roku. Z naszych odwiedzin polecamy zacząć od rozgrzewającej, pożywnej zupy z wonton z krewetkami. Odpowiednia porcja, doskonałe pierożki i esencjonalny bulion. Następnie na stole pojawiają się dwa koszyczki gotowanego na parze ryżu, a do nich dania główne. Długo gotowana ośmiornica w sosie ostrygowym z wyczuwalną nutą imbiru to pierwsza z propozycji - przyjemnie doprawiona, do ryżu idealna. Drugie danie to kociołek po syczuańsku - pikantność w jego przypadku może być wyzwaniem dla osób, które na co dzień nie jedzą ostrych dań, ale smak plasuje się na wysokim poziomie.

Największym i najsmaczniejszym zaskoczeniem są jednak przegrzebki z menu na zimę - gotowe na parze owoce morza na makaronie sojowym z czosnkowym wykończeniem, pojawiają się na stole w jeszcze gorących muszlach. Prawdziwa uczta! Na spróbowanie wzięliśmy też pozycję z menu dla dzieci - frytki z batatów były poprawne, podobnie jak sos, ale nie jest to danie, które następnym razem wybierzemy w pierwszej kolejności. W restauracji Pańska 85 zgodnie z obyczajem jada się pałeczkami, ale na prośbę klientów, kelnerzy donoszą także sztućce.

Kuchnia chińska - Pańska 85 i rytuały

Pańska 85 zdecydowanie zrywa z obliczem kuchni chińskiej, którą poznaliśmy kilkanaście lat temu. I choć ceny nieco przewyższają kwoty, do których przywykliśmy, kupując kurczaka w pięciu smakach, to warto zaplanować wyjście i przekonać się, czym jest kuchnia chińska fusion. Restauracja Pańska 85 jest przestronna, urządzona ze smakiem i podzielona na wygodne sale. Półotwarta kuchnia pozwala zajrzeć w świat szefa kuchni. Kuchnia wychodzi też do klientów. Wspomniane serwowanie kaczki przez szefa kuchni to tylko jedna z atrakcji. Dwa razy w tygodniu mamy okazję obejrzeć rytuał parzenia herbaty, który wygląda jak wyjątkowy taniec mistrzyni ceremonii z naczyniami i napojem. Na spotkaniu prasowym prezentowano także proces powstawania makaronu do zup i dań z woka - precyzja tych czynności naprawdę robi wrażenie. Za smak, atmosferę i ogólne bardzo dobre wrażenie restauracji Pańska 85 odpowiadają przede wszystkim tworzący to miejsce ludzie z pasją.

Zobacz też: sos ostrygowy - jak użyć go w kuchni