„MasterChef Junior” Paulina Foremny

Paulina Foremny to zwyciężczyni czwartej edycji MasterChef Junior. Najmłodsza w gronie autorów książek kucharskich z serii MasterChef. W momencie publikacji książki miała jedenaście lat. Paulina Foremny proponuje proste przepisy podzielone na śniadania, obiady, kolacje i desery. Przepisy są o różnym stopniu trudności. Proste np. daktylowa nutella, odrobinę trudniejsze lub czasochłonne jak w przypadku bezy Pavlovej. Nie zabrakło tego, co dzieci lubią najbardziej, czyli pizzy z szynką parmeńską i mozzarellą. Autorka sięga odważnie po składniki egzotyczne i mniej oczywiste, np. krewetki tygrysie lub ser gorgonzola. Młodzi kucharze są motywowani do podejmowania wyzwań, prowadzący szanują ich twórczy zapał, pomagają w chwilach bezradności oraz wspierają ducha koleżeństwa. Przyjacielskie relacje i szacunek dla umiejętności widać również w książce MasterChef Junior. W połowie zaczynają się przepisy pozostałych finalistów. Dzięki temu widzimy, że współzawodnictwo w MasterChefie Junior nie oznacza braku wzajemnej serdeczności. Książka inspiruje do gotowania dzieci, a może być bodźcem do wspólnego pichcenia razem z rodzicami.

Kup książkę „Masterchef Junior”

Przeczytaj: Paulina Foremny i smaki, które nosimy w sobie od dziecka

„Moje pyszne inspiracje” Damian Kordas

Książka zwycięzcy czwartego sezonu MasterChefa - Damiana Kordasa -  to zbiór przepisów do przygotowywania w gronie przyjaciół. Książka podzielona została na pięć rozdziałów. Pierwszy to ukłon w stronę polskich składników i polskiej kuchni. Właśnie tutaj spotkamy przepisy na pierogi z żurawiną i oscypkiem lub pulpeciki z pieczarkami w sosie koperkowym. W drugim Kordas pokazuje swoją smykałkę do podróżowania poprzez zgromadzone receptury. Ten dział będzie obfitował w różnorodność, np. gnocchi w sosie szparagowym z chipsami z serrano. W trzecim MasterChef opisuje kuchnię studencką pełną tanich i smacznych potraw. W czwartym twórczo podchodzi do bardziej wyrafinowanych smaków, przykładem niech będzie kaczka z pieczonymi morelami i sosem winnym. W piątym natomiast prezentuje ciasta i desery. Każdy łasuch poczuje się w siódmym niebie widząc sernik chałwowy z malinowym sosem coulis, domową chałwę, pączki z konfiturą cytrynową lub muffinki kakaowo–karmelowe. W tych wszystkich przepisać widać, że Damian Kordas lubi ludzi i jeszcze bardziej lubi dla nich gotować. „Moje pyszne inspiracje” to zachęta do wspólnego gotowania ze znajomymi i z rodziną. Nic nie zacieśnia relacji tak bardzo jak wspólnie przygotowany i zjedzony posiłek.

Kup książkę „Moje pyszne inspiracje”

Przeczytaj: Damian Kordas - kwestionariusz kulinarny

„Z miłości do gotowania” Magdalena Nowaczewska

Magdalena Nowaczewska to laureatka piątej edycji MasterChefa.  Książka „Z miłości do gotowania” ma zachęcić kulinarnych konserwatystów do odważniejszego gotowania, a innowatorów zaskoczyć niecodziennym połączeniem smaków. Większość potraw jest tania i szybka w przygotowaniu. Niektóre z przepisów powstały z potrzeby wykorzystania resztek składników. Zwyciężczyni zachęca, aby jej książka była punktem wyjścia do kulinarnych eksperymentów. A pomysł na danie stanowił smaczną bazę, przy której czytelnicy puszczą wodze fantazji. Książka podzielona została na rozdziały: Na co dzień, Przy rodzinnym stole, Z jednego gara, W galowym fartuszku, Na stolnicy, Domowa spiżarnia i Fabryka cukiernika. Widząc przepisy na takie frykasy jak leczo z morelami, krewetkowe curry, kotleciki cielęce w aromacie trawy żubrowej lub lody piernikowe, na samą myśl ślinka cieknie. Autorka zapewnia w tytule, że jej przepisy wzięły się z miłości do gotowania i rzeczywiście to widać na każdej stronie książki.

Kup książkę „Z miłości do gotowania”

Przeczytaj: Chcę poznać każdą możliwą kuchnię. Magda Nowaczewska, zwyciężczyni MasterChefa o programie i swoich planach

„Kuchnia w stylu wolnym” Mateusza Zielonki

Mateusz Zielonka jest zwycięzcą szóstej edycji programu MasterChef. Jego przepisom nie brakuje pazura, odważnego łączenia niesamowitych smaków, a także luzu podczas gotowania. Książka została podzielona wedle pór roku. Każde z dań świadczy o bujnej wyobraźni kulinarnej autora, np. kaszanka z karmelizowaną cebulą i czekoladą albo  springrollsy z buraczanym hummusem. Kreatywność przepisów i swobodne podejście do gotowania  z pewnością wywodzi się z zainteresowania podróżami i sportem. Przepisy inspirowane są np. Portugalią, Włochami i Hiszpanią. Kuchnia w stylu wolnym odzwierciedla „wolność” jaką kieruje się zwycięzca szóstej edycji MasterChefa. Mateusz Zielonka to typ surfera–obieżyświata, który w swoich przepisach przemyca słoność morza i swobodne podejście do łączenia smaków. Dowodem zamiłowania do sportów ekstremalnych jest przepis na michę po surfersku. W jej skład wchodzą między innymi małże, białe wino i papryczka chilli. „Kuchnia w stylu wolnym” to potwierdzenie, że dla Mateusza Zielonki w kuchni wszystko jest możliwe.

Kup książkę „Kuchnia w stylu wolnym”

Zobacz: MasterChef Mateusz Zielonka o świętach i nowej książce

„Mozaika Smaków” Ola Nguyen

Ola Nguyen to zwyciężczyni siódmego sezonu MasterChefa. Książka podzielona została na następujące rozdziały: Leniwe przysmaki, Proste historie, Wietnamskie pyszności i Ambitne wyzwania. Ola Nguyen jest z pochodzenia Wietnamką i stąd jej zamiłowanie do przemycania egzotycznych smaków. Autorka zapewnia, że wszystkie składniki potrzebne do przyrządzania potraw są dostępne w Polsce. Jej celem jest zaszczepienie w czytelnikach ciekawości do kuchni azjatyckiej, aby nie bali się niecodziennych, nieznanych składników i potraw. Ola Nguyen podpowiada, że można postępować alternatywnie i używać zamienników., jednak wtedy danie nie będzie zgodne z oryginałem.  W książce znajdują się azjatyckie klasyki jak makaron stir–fry, tajskie curry z kurczakiem czy kanapka bahn mi z pâté ze świeżej kurzej wątróbki z piklowanymi warzywami oraz ramen na zimno. Jednak poza tradycyjnymi przepisami znajdziemy również całkiem nowatorskie przysmaki, np. domowo wędzoną rybę w obłokach z soku porzeczkowego W przepisach laureatki szóstej edycji MasterChefa widać radość z dzielenia się jedzeniem i entuzjazm, z jakim opowiada o swoich kulinarnych podróżach. Po przeczytaniu aż chce się kupić bilet na kulinarną wycieczkę do Wietnamu.

Kup książkę „Mozaika Smaków”

Zobacz: Tekstura i smak w roli głównej [ROZMOWA Z OLĄ NGUYEN]