Mateusz Zielonka i Kuchnia w stylu wolnym

Zwycięzca VI edycji programy "MasterChef Polska" zachwycił publikę nie tylko swoim zamiłowaniem do surfingu. Skromny Wrocławianin w finale programu przygotował kacze udko, krewetki na fali, dyniowe tornado i ratatouille. I właśnie przepisami na te dania podzielił się w swojej debiutanckiej książce. Proste składniki łączy w nowych, oryginalnych i pysznych potrawach, a dobrze znane propozycje modyfikuje w smakowity sposób. Z jednej strony Mateusz Zielonka pomoże przygotować typowy mięsny obiad, ale też lunch z owocami morza w roli głównej, a z drugiej zachęci do zrobienia nietypowych deserów. Nutella z cieciorki czy tiramisu truskawkowe przygotowane przez mężczyznę będą hitem!

Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści

Szef kuchni, rzeźnik czy serowar to zawody popularne właśnie wśród mężczyzn. Nie dziwi więc fakt, że grono wyjątkowych ekspertów w swoich dziedzinach wspólnymi siłami stworzyło książkę z przepisami gwarantującymi udaną kuchnię, a także opowieściami, które gotowanie na pewno nam umilą. Męska kuchnia w wydaniu Pawła Suwały, Aleksandra Barona, Grzegorza Kwapniewskiego, Dariusza Wolszczaka, Juliana Karewicza to kwintesencja tego, czego potrzebuje męskie podniebienie. Są więc ozory wołowe i reszta „piątej ćwiartki”, tatar, domowy grzaniec, sałatka z ośmiorniczką, a także solianka na kaca. To tylko mały wstęp z ponad stu przepisów z książki. Panowie, noże w dłoń i gotujemy!

Damian Kordas - Ale Ciacho

Zwycięzca IV edycji programu „MasterChef Polska” nie ukrywał, że słodkości w jego kuchni zajmują istotne miejsce. „Ale ciacho” w całości poświęcone jest deserom – również tym w zdrowszej wersji. Zanim jednak upieczemy bezę czy zrobimy fit pralinkę, we wstępie książki możemy poznać tajniki cukierniczego świata – receptury na kruche ciasto, biszkopt, ciasto parzone itp. Dalej – w zależności od naszych upodobań lub zachcianek osoby, dla której gotujemy – możemy wybrać przepisy z działów czekoladowa uczta, owocowy raj, bakalie i zdrowe słodycze. Zrób tartaletki figowe, ciasto agrestowe z bezą lub ciasteczka razowe z czekoladą – na pewno ci się upiecze!

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu - Szymon Kubicki

Autor popularnego bloga kulinarnego „Facet i kuchnia” od początku nie ukrywał, że kuchnia jako nowe miejsce do odkrywania swoich pasji to ląd ciekawy i wart poznawania. Zwłaszcza jeśli nie chcemy ograniczać się do robienia jajecznicy czy gotowania wody na herbatę. Szymon Kubicki pokazuje jak smacznie, a przede wszystkim kreatywnie gotować. W dodatku podpowiada dania bez glutenu – przeznaczone dla osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu w diecie. I udowadnia, że kuchnia męska nie musi opierać się na mięsie i tłuszczu! Po prostu kupcie sezonowe warzywa, otwórzcie książkę i przekonajcie się sami.

Szybko i zdrowo Fast Food w wersji fit - Michał Wrzosek

Hot dog, kebab, hamburger – te dania to menu niejednego faceta. Najczęściej jedzone na mieście lub podgrzewane w kuchni. A można zrobić to smaczniej, taniej i zdrowiej! Metamorfoza i książka Michała Wrzoska to dowód na to, że nawet od najgorszych nawyków w kuchni zawsze jest odwrót. Szybko i zdrowo Fast food w wersji fit to cały zbiór przepisów na burgery, tacos, pizzę czy burrito, w których nie brakuje mięsa, ale też warzyw i dodatków, w których nie ma zbędnej chemii. Po prostu spróbujcie wrapów z kurczakiem (4 porcje zrobicie w kwadrans!) i wertujcie książkę do planowania posiłków na cały tydzień.

Robert Sowa i jego Uczta

Ceniony szef kuchni i właściciel wyróżnionych restauracji. Robert Sowa doskonale wie, jak najprostsze smaki, które znamy z dzieciństwa, zaserwować w najlepszy, restauracyjny sposób. W swojej kuchni nie idzie na łatwiznę, sięga po sezonowe składniki i jakościowe produkty, które podaje w klasyczny lub nieco zmodyfikowany, nowoczesny sposób. Teraz możesz gotować tak jak chef! Książka „Uczta” zawiera najpopularniejsze dania z restauracji N32 przy ul. Nowogrodzkiej w Warszawie, a autor krok po kroku podpowiada, jak zrobić wybitne flaki cielęce, perfekcyjny antrykot i idealną wątróbkę.

Run & Cook Kulinarny poradnik biegacza - Michał Toczyłowski

Michał Toczyłowski, młody szef kuchni z Akademii Kulinarnej Whirlpool, tuż po opuszczeniu kuchni zabiera się za swoje sportowe pasje. Nic więc dziwnego, że postanowił połączyć kulinarną wiedzę z zapotrzebowaniem na jadłospis dopasowany do potrzeb sportowca – amatora lub osoby na zaawansowanym poziomie. We współpracy z dietetyk Jagodą Podkowską przygotował poradnik dla amatorów, osób biegających regularnie oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach. Przepisy uwzględniają nie tylko dania główne, lekkie kolacje, ale też izotoniki – napoje niezbędne dla osób. W „Run&Cook” dania mają podaną wartością energetyczną i oznaczenia: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.

Wzór na smak - Grzegorz Łapanowski

Nawet, jeżeli podstawowe zasady w kuchni macie już opanowane, zawsze jest dobry czas na wejście w świat kulinarnych połączeń, które odmienią postrzeganie smaków. I takie podejście poleca Grzegorz Łapanowski. Szef kuchni, pomysłodawca Food Lab Studio i Szkoły na widelcu, w swojej książce opisuje klasyczne zestawy i triki, jak łączyć ze sobą produkty, ich smaki i tekstury, aby w kuchni osiągnąć kulinarne mistrzostwo niewielkim kosztem. Co pasuje do buraka, a co do wołowiny? Odpowiedź na te i wiele innych pytań jak na tacy daje „Wzór na smak”.

Zobacz też: O głodzie, kawie i GMO - najlepsze reportaże i eseje o jedzeniu