Nie czekoladki, nie kwiaty, nie drogie prezenty pomogą ci wyrazić walentynkowe uczucia… Na drogę przez żołądek do serca naprowadzą cię krewetki w towarzystwie dobrego wina.

Bo są odświętne, bo pasują na kolację i pysznie smakują z bagietką i szlachetnym trunkiem – krewetki serwujemy na specjalne okazje. I choć dostępne w prawie każdym supermarkecie w przystępnej cenie, wciąż kojarzą się z luksusem, którym chciałoby się obdarować bliską sercu osobę.

Sekret udanego dania z owocami morza jest prosty – nie przesadź. Krewetki, kalmary, mule i reszta nie potrzebują i nie lubią długiego przyrządzania ani bogatej oprawy. Nie bez powodu Włosi, Hiszpanie, Francuzi i inni południowcy przyrządzają je na proste i szybkie sposoby – wrzucają na patelnię czosnek i krewetki, podlewają winem – et voilà! Po kilku chwilach na talerz trafiają aromatyczne i jędrne krewetki z pysznym sosem, który najlepiej wyjadać przy użyciu świeżej i chrupiącej bagietki.

Doskonale znacie tę wersję, ale łatwo zmodyfikujecie ją na wyśmienity francuski sposób. Autorem przepisu jest oczywiście Francuz, David Gaboriaud, autor książki „Coś francuskiego”, z której pochodzi ta receptura. David podpowiada, aby po ten przepis sięgnęli także mężczyźni, którzy - choć niezbyt biegli w sztuce kulinarnej - chcą zabłysnąć przed ukochanymi. Ale spokojnie, paniom też się spodoba. I nie bójcie się flambirowania – trochę ognia w kuchni nie zaszkodzi.

Krewetki gambas z patelni flambirowane pastisem

Składniki:

12 krewetek typu gambas, surowych, całych z głowami, świeżych lub rozmrożonych

30 g masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki pastisu (francuskiego likieru anyżowego; można zamienić na greckie ouzo)

1 łyżka oliwy

Sól

1 bagietka

 

1. Umyj i osusz krewetki. Obierz ząbek czosnku i pokrój w cienkie plasterki.

2. Na rozgrzanej patelni, na oliwie smaż krewetki z obu stron od 45 sekund do minuty. Po tym czasie wlej pastis i podpal. Uważaj, nie nachylaj się, żeby nie spalić sobie brwi, ponieważ ogień może być wysoki.

3. Wrzuć na patelnię kawałek masła, natkę pietruszki i czosnek. Wymieszaj z krewetkami i poczekaj, aż masło się rozpuści. Dopraw do smaku solą. Serwuj jeszcze ciepłe z kromkami bagietki.

Pyszna ryba - nie tylko od święta!