Karkówka z grilla - jak wybrać mięso

Karkówka, czyli fragment mięsa pochodzący z karku, to w polskiej kuchni najczęściej określenie na wieprzowinę. Warto jednak wiedzieć, że równie smaczna jest karkówka cielęca lub barania. To dość tłuste mięso, którego spożywanie dietetycy radzą kontrolować, ale umiejętnie przygotowana karkówka z grilla i podana od czasu do czasu może pozytywnie zaskoczyć walorami smakowymi.

Karkówkę najlepiej kupować w większym kawałku i własnoręcznie podzielić go na mniejsze plastry. Gotowe tacki z marynowaną karkówką kuszą ceną i wygodą w przygotowaniu, ale nie zawsze mamy możliwość ocenić jakość i świeżość mięsa. Ponadto, mogą znaleźć się w nich nadmierne ilości soli czy wzmacniacze smaku.

Kupując karkówkę, zwróćmy uwagę na kolor przerostów mięsa. Żyłki tłuszczu widoczne po przekrojeniu powinny być jasne - to znak, że mięso jest świeże i młodsze, a co za tym idzie - lepsze w smaku. Cząsteczki tłuszczu w trakcie grillowania pozwalają równomiernie rozprowadzać ciepło po produkcie, a wytapiając się, dodaje soczystości. A jak rozpoznać świeże mięso? Wystarczy powąchać lub dokładnie obejrzeć mięso. Nieprzyjemny, intensywny zapach to sygnał, że mięso nie nadaje się do konsumpcji. Podobnie jak siny kolor, który może świadczyć złym przechowywaniu karkówki w sklepie lub transporcie.

A może pieczeń rzymska? Sprawdź przepis!

Karkówka z grilla - co zrobić, żeby była miękka

Większe kawałki karkówki należy wyporcjować - plastry nie powinny być zbyt cienkie, ponieważ po kilku minutach na grillu możemy wytopić z nich cały tłuszcz, a włókna mięśniowe zrobią się twarde. Nie powinny być też zbyt grube, bo na grillu trudniej będzie kontrolować ich strukturę oraz stopień zgrillowania w całym przekroju mięsa. Pojedynczy kawałek powinien ważyć ok. 200 gramów. Zanim włożymy mięso do marynaty, warto rozluźnić nieco jego strukturę - delikatnie za pomocą tłuczka lub wierzchnią częścią tasaka albo innego większego noża. Marynata do karkówki wypełni dokładniej produkt, a gotowe mięso będzie smakować doskonale!

Kiedy mięso się marynuje, to czas, żeby na spokojnie rozpalić grilla. Dobra karkówka potrzebuje ok. godziny, aby skutecznie się zamarynować. Znawcy polecają jednak, aby do marynaty ziołowej czy piwnej włożyć mięso na całą noc. Potem wystarczy tylko cierpliwie obserwować, jak nasze danie skwierczy nad żarem. Z takim planem karkówka z grilla wyjdzie idealnie!

Pamiętaj o dodatkach - sałatka na grilla będzie pysznym urozmaiceniem.