Niegdyś mięso kaczki gościło na stołach zarówno arystokratów, jak i chłopów, którzy masowo hodowali bezproblemowe w utrzymaniu ptaki. Dziś, przede wszystkim ze względu na dość wysoką cenę, uznawane jest za produkt wykwintny i luksusowy.

Współczesny statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 200 g kaczego mięsa, co jest ilością śladową w porównaniu do spożycia kurczaka, którego średnio pochłaniamy ponad 20 kilogramów. Jednak w ostatnich latach obserwuje się wzrost konsumpcji kaczek, choć w tej dziedzinie daleko nam do Francuzów czy Włochów, już nie wspominając o mieszkańcach Chin i innych krajów południowo-wschodniej Azji, gdzie szczególnie ceni się ten rodzaj drobiu.

Kaczka – właściwości odżywcze

Rosnące zainteresowanie mięsem kaczki wynika nie tylko z docenienia jego walorów smakowych, ale również większych od kurczaka czy indyka właściwości odżywczych. Charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka – 100 g produktu dostarcza blisko 30 g aminokwasów, które wspomagają regenerację organizmu (np. po wysiłku fizycznym), a także wzmacniają system odpornościowy.

Mięso kaczki słusznie uznaje się za tłuste, ale jednocześnie należy podkreślić bardzo korzystną dla zdrowia proporcję nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dominują kwasy: oleinowy, linolowy oraz linolenowy, które m.in. skutecznie blokują wchłanianie cholesterolu, obniżają poziom jego „złej” frakcji LDL oraz ciśnienie krwi. Kwas linolowy wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych i pomaga zapobiec rakowi piersi, jelita grubego, płuc czy wątroby.

Kacze mięso bogate jest w witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Zapewnia dużą dawkę żelaza, a także sporą potasu, sodu i magnezu. Jednak należy też pamiętać o kaloryczności tego specjału – 100 g dostarcza około 300 kcal. Osoby, które muszą szczególnie uważać na takie wskaźniki, powinny sięgać po chudsze części kaczki, zwłaszcza pierś (spożywana bez skórki ma tylko 140 kcal, ze skórką – ponad 200).

Kaczka - wybór, luzowanie i przygotowanie mięsa

W sklepach możemy kupić kaczkę w całości lub jej poszczególne części, najczęściej pierś i uda. W pierwszym przypadku przygotowanie smacznej potrawy będzie na pewno dłuższe i bardziej pracochłonne, ponieważ kaczkę warto na początku wyluzować, czyli usunąć z tuszki kości bez dzielenia jej na mniejsze kawałki. W ten sposób otrzymamy surowiec, który świetnie sprawdzi się do przygotowania rolady czy galantyny albo wtedy, gdy faszerujemy kaczkę.

Przyrządzana w całości wymaga dość długiej obróbki termicznej – około 45 minut na każdy kilogram. Dla osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym łatwiejszym produktem będzie pierś z kaczki. Wystarczy ją doprawić solą i pieprzem, położyć na zimnej patelni (bez tłuszczu), którą następnie rozgrzewamy. Pierś należy smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Pod przypieczoną skórką powinna pozostać soczysta i smakowicie różowa.

Kaczka - wypróbuj kulinarne propozycje

Kaczkę można przygotować na wiele sposobów, na wytrawnie i na słodko. Świetnie nadaje się do pieczenia oraz faszerowania. Jednym z najbardziej tradycyjnych przysmaków kuchni polskiej jest kaczka pieczona w jabłkach, znakomicie komponująca się z zasmażaną kapustą oraz sosem z porzeczek lub żurawiny. 

Kaczka bardzo lubi towarzystwo owoców, nie tylko jabłek, ale również pomarańczy czy winogron. Kaczą pierś można podać z sosem jagodowym.

Na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa figuruje kaczka po pomorsku, nadziewana farszem z mielonej wieprzowiny, kaczych podrobów, jabłek i suszonych śliwek. Można ją jeść na ciepło i zimno.

Mięso kaczki stanowi także ważny składnik kuchni azjatyckiej. Na całym świecie słynie kaczka po pekińsku, w oryginale pokrywana glazurą z syropu maltozowego i pieczona nad ogniem z drewna drzew owocowych. W domowych warunkach glazurę możemy przyrządzić z miodu, octu ryżowego, sosu sojowego i ostrygowego, doprawiając roztartymi goździkami, cynamonem oraz pieprzem. Pokrywamy nią kaczkę i zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce, a później pieczemy w piekarniku. Więcej konkretnych przepisów w galerii powyżej!