Planowanie to podstawa

Przemyślane menu na cały tydzień to oszczędność czasu i pieniędzy – niestraszne nam niespodzianki w postaci produktów lądujących w koszu! Warzywa sprawdzają się w tym lepiej niż mięso czy ryby, które wymagają właściwie natychmiastowej obróbki lub mrożenia. Wiele warzyw poczeka na was przez dobrych kilka, a nawet kilkanaście dni.

Większość z nas, nawet tych gotujących bardzo różnorodnie, ma swój żelazny repertuar przepisów, które często powtarzają się w naszych kuchniach. Przygotuj listę niezbędnych składników i miej ją zawsze pod ręką – łatwiej skompletujesz składniki i może to być twój pomysł „awaryjny”, kiedy akurat nie wiesz, co ugotować lub masz na to mało czasu.

 

Uniwersalne połączenia

Nie lubisz sztywno planować obiadów na cały tydzień? Zawsze możesz zmienić swój plan na obiad czy kolację. Będzie ci łatwiej, jeśli postawisz na uniwersalne połączenia, kupując produkty, które często występują razem w garnku. Pomidory i bakłażany, dynia i imbir, szpinak i ser feta, ziemniaki i kapusta… Podobnych par jest mnóstwo – przyprawy i sposób przygotowania wszystko zmieniają. Makaron ze szpinakiem łatwo zamieni się w sałatkę lub zapiekankę, a feta zawsze podkreśli smak.

Jeśli uwielbiasz improwizować, a twój repertuar przepisowy jest bardzo bogaty, kupuj to, co akurat wyda ci się atrakcyjne podczas wizyty na targu, ale nie przesadzaj z ilością, bo to prosta droga do marnowania jedzenia. Rozsądnie zaopatrzona lodówka pomoże ci zapobiec temu problemowi i poprawić swoje nawyki żywieniowe. Lodówki Amica Vit Line są do tego stworzone. Wyposażono je w pojemniki Vit Control Plus, które gwarantują idealne środowisko do przechowywania określonych grup produktów. Otwarty suwak pozwala na cyrkulację powietrza i odprowadzenie wilgoci, więc stwarza właściwe warunki do przechowywania owoców. Zamknięty suwak pojemnika zachowuje wilgotność odpowiednią dla świeżych warzyw. To znane i cenione przez użytkowników rozwiązanie zostało uzupełnione tacą Fresh Pad umieszczoną na dnie pojemnika. Zapewnia ona lepszy obieg powietrza - wynika on z zastosowania otworków w kształcie diamentów, które pozwalają na skuteczne usunięcie cząsteczek wody z produktów – dzięki temu starzeją się one wolniej. Taca jest łatwa w użytkowaniu i czyszczeniu – wystarczy ją wyjąć i umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.

Jak długo można przechowywać warzywa i owoce?

Różnie, zależnie od zawartości wody – niektóre psują się szybciej, inne wolniej, ale rozwiązania zastosowane w lodówkach Amica Vit Line pozwalają wydłużyć przydatność owoców i warzyw nawet trzykrotnie. Delikatna sałata dłużej pozostanie chrupiąca, a cukinia czy bakłażan - jędrne i apetyczne.

Lepszy dostęp do tych produktów to nie tylko najlepsze wykorzystanie ich kulinarnego potencjału. To także oszczędność czasu i pieniędzy oraz lepsze odżywianie, bo łatwiej mieć pod ręką świeże warzywa i owoce. Więdnąca sałata czy niezbyt jędrna marchewka nie są już wymówką!