Wtedy się zaczęło! Mąka pszenna, orkiszowa, ryżowa, ciemna, jasna i mieszana. Gofry z mlekiem, bez mleka, na jogurcie, wodzie. Z masłem albo z olejem. A w końcu z owocami i jogurtem czy pomidorami i serem? Przećwiczyłam tyle przepisów na gofry, że czas się podzielić tym dobrym, który wychodzi zawsze.

Gofrownica – jaką kupić?

Gofrownica musi być mocna. Nie inwestuj w piękne nakładki lub modny design. Jeśli nie chcesz wydać na gofrownicę sporo pieniędzy, pogódź się z jej wątpliwą urodą, doceń zaś moc. Dlaczego? Bo to jest właśnie pierwsza część przepisu na gofry idealne – chrupiące na zewnątrz i pysznie miękkie w środku, nie za twarde, nie za miękkie. Moja gofrownica ma 1400 W i to stanowczo wystarczy do domowego użytku.

Ciasto na gofry – przepis idealny

To klucz do odpowiedniej struktury i smaku. Najrzadziej korzystam z tego najbardziej podstawowego przepisu na gofry, czyli z białą mąką pszenną. Choć to takie najczęściej jada się w budce nad morzem, w moim domu goszczą bardzo rzadko. Jedynym usprawiedliwieniem dla tak częstego jadania gofrów jest to, że zamieniam deser w dość zdrowe śniadanie. Podaję jednak tę najprostszą recepturę, żebyście mieli dobry punkt wyjścia.

Przepis na 2 gofry:
1 jajko
Pół szklanki mąki
Łyżeczka cukru lub miodu
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, nie jest to najdokładniejsza miara – jeśli Wam wygodniej, dajcie dużą szczyptę)
1/8 łyżeczki sody
Łyżka oleju o neutralnym smaku
Szczypta soli
Pół szklanki wody

Rozgrzej gofrownicę do maksimum. Wymieszaj dokładnie sypkie składniki i zmiksuj na gładko z mokrymi. Wlej ciasto do gofrownicy i zamknij ją. Po 2 minutach zmniejsz nieco temperaturę (moja gofrownica ma 7-stopniową skalę, zmniejszam z 7 do 5). Wypiekaj gofry aż będą złociste i chrupiące (około 6-7 minut).

Przepis na gofry – modyfikacje

Po pierwsze wymieniam białą mąkę pszenną na pełnoziarnistą, bardzo lubianą orkiszową, a ostatnio także ryżową – tę najlepiej wymieszać w z pszenną w proporcji 4:1. Z ryżowej wychodzą naprawdę chrupkie i smaczne gofry, niezawodne! Nieco trudniej jest z mąką orkiszową – ostrożnie dodawaj wodę, bo ciasto może zrobić się za rzadkie, a konsystencję powinno mieć podobna do naleśnikowego lub odrobinę gęstszą.
Świetnie sprawdziła się mąka gryczana, a gofry gryczane są idealne do serwowania w wersji wytrawnej (ale nie tylko). Kompletną porażką skończyły się zaś eksperymenty z mąką kokosową – mąka ta powstaje z miąższu orzecha kokosowego i zupełnie „nie zachowuje” się jak klasyczna, zbożowa mąka. Jest w niej wiele wilgoci, więc sądzę, że nie ma szans na chrupkość w jakimkolwiek wydaniu. Jest za to ogromna szansa na gofrownicę dokładnie wybrudzoną kokosową papką – czyszczenie wszystkich zagłębień to kiepskiej zajęcie na miły piątkowy wieczór, nie polecam.

Wegańskie gofry?

Próbowałam z konieczności, gdy w domu zabrakło jajek. O ile zamiana mleka na wodę lub mleko roślinne nie zmniejsza – moim zdaniem – zadowolenia z gofra, o tyle bez jajka to już coś innego. Próbowałam zastąpić je bananem lub mielonym siemieniem lnianym. Wychodzą – da się zjeść, ale efekt jest znacznie gorszy niż w wersji z jajkiem. Gofry wegańskie okazały się być chrupiące aż za bardzo – po prostu za twarde z zewnątrz, za suche w środku, żadnej pulchności. Jeśli znacie sposób na wegańskie gofry, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, dajcie znać!

Domowe gofry na słodko – dodatki

Bita śmietana nigdy nie robiła na mnie wrażenia, więc nie jest pokusą w gofrowych poszukiwaniach. Cudowne gofry chrupiące z truskawkami, malinami czy borówkami w środku lata, albo z bananami lub domowym dżemem zimą. To wersja na słodko – opcji jest mnóstwo, najczęściej z owocami, ale gdy tych brak, sprawdza się i sam miód czy syrop klonowy. Wszelkie twarożki, kremowe jogurty również pasują, ale znów – najlepiej razem z owocami.

Wytrawne gofry

Tak jak naleśniki, tak i gofry możecie jeść na słono lub pikantnie. Kozi ser, rukola i pomidory, a może boczek i gruszka? Tak, wszelkie kombinacje znane z tostów sprawdzą się i w przypadku gofrów. Możesz też doprawić ciasto na gofry – nie tylko solą, ale i pieprzem, chili… Nie rezygnuj z odrobiny cukru, bo podkręca on smak wytrawnych dodatków, ale ma też wpływ na pysznie chrupiącą strukturę gofra. Jak już wspomniałam gofry wytrawne będą pyszne z wyrazistym ciastem, na przykład gryczanym.

Inne wersje przepisu na gofry

Wiele przepisów poleca rozdzielenie żółtka i białka, ubicie piany i dopiero połączenie całości. Z moich prób wynika, że różnica nie jest specjalnie warta zachodu. Warte mogą się okazać jednak gofry drożdżowe. Dam znać, jak wyszły!

Szukasz przepisu na gofry jak z budki?