Gruszki - zamknij smak owoców w słoikach

Bergamotki, pasówki, muszkstołówki - to odmiany gruszek, które idealnie sprawdzą się na przetwory. Gruszki z łatwością można zakonserwować, a jedynie od nas zależy, czy zdecydujemy się na bardziej wytrawne rozwiązania, czy czystą słodycz. Gruszki marynowane w słodkich syropach znajdą zastosowanie do deserów lodowych, gofrów, pankejków, a z kolei gruszki w occie urozmaicą dania mięsne. Przepisów na przetwory naprawdę nie brakuje! Pamiętajmy, aby kupować owoce ze sprawdzonego źródła, wybierać okazy, które nie mają uszkodzonej skórki i dobrze pasteryzować słoiki, jeśli wymaga tego przepis.

Zobacz przepis: gruszki w zalewie na słodko

Gruszki w occie - przepis niezawodny

Wystarczą gruszki, ocet, goździki, cukier i woda. Gruszki w occie o jeden z klasyków wśród przetworów. I nic dziwnego! Będą idealne do obiadowych dań mięsnych w zimowe dni, a niektórzy wykorzystują je także do sałatek i przystawek z mięsem w roli głównej. Warto pamiętać, że po przygotowaniu zalewy i pierwszej fazy przepisu, należy przelać gruszki z zalewą do wyparzonych słoików, uważając, aby nie dostały się goździki - przyprawa ta sprawi, że gruszki w słoikach ściemnieją. Jedna z wariacji na temat tego przepisu to portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym - twarde, marynowane, doskonałe jako dodatek do potraw z mięsa, zwłaszcza drobiu. Warto wiedzieć, że nadmiar zalewy z poprzedniej partii przetworów można wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji gruszek w occie. Więcej przepisów na przetwory z gruszek w galerii!