Granita = sorbet?

Zgodnie z tradycją, na Sycylii granita podawana jest nie tylko na deser. W ramach ochłodzenia serwuje się ją również na śniadanie, ale zazwyczaj w warzywnej wersji. Ogórkowa lub pomidorowa granita to sposób na orzeźwiający poranek w upalne dni. Granita często mylona jest z sorbetem – różni się jednak konsystencją. Obie propozycje są zmrożone, ale sorbet jest aksamitny i gładki, a granita na wyraźną, ziarnistą, rozdrobnioną strukturę. Z tego też powodu granita będzie dość łatwa w przygotowaniu w domowych warunkach, właściwie w każdej kuchni z zamrażalnikiem.

Granita dla dorosłych

Coraz większą popularnością cieszą się oryginalne wersje granity. O ile klasyczna to po prostu lód, nieco słodzidła (np. cukru, cukru pudru, słodkiego syropu) i soku owocowego, o tyle wersja dla dorosłych może być wzbogacona o alkohol. Gordon Ramsey w książce „Szef kuchni po godzinach” proponuje granitę z truskawek z szampanem, ale równie ciekawą propozycją będzie arbuz i wódka. Inne inspiracje? Granita z gruszek i szampana zrobi furorę wśród gości. Warto testować proporcje i pamiętać, że granita przede wszystkim ma pysznie smakować i orzeźwiać.