Kto wymyślił frytki?

Nie ma jednej osoby, która byłaby odpowiedzialna za wynalezienie frytek. Wraz ze sprowadzeniem do Europy ziemniaków przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku zaczęto szukać sposobu ich wykorzystania. Początkowo traktowane jako roślina ozdobna, czarowały wyglądem w bukietach na dworze Marii Antoniny. Dopiero w XVIII wieku zaczęto dostrzegać ich walor kulinarny. Na rozkaz Fryderyka II Wielkiego miały zapobiec klęsce głodu w Prusach, a każdemu kto byłby nieposłuszny grożono obcięciem…nosa.[1] Gdy już zaczęto je zjadać pojawił się problem jak je przyrządzać. Najpierw je gotowano, a potem zaczęto piec i prawdopodobnie smażyć na tłuszczu. Spór o pochodzenie frytek toczy się pomiędzy Belgami a Francuzami. Nie znamy konkretnego imienia ani nazwiska. Pewne jest, że zarówno frytki belgijskie i  frytki francuskie znajdują swoich smakoszy.

Frytki belgijskie – czym się różnią?

Frytki belgijskie wyróżniają się grubością i skrojeniem w szersze słupki. Tradycyjnie poddawane są dwukrotnemu smażeniu na łoju wołowym lub mniej tradycyjnie w wersji wegańskiej na oleju roślinnym. Z czym podawane są frytki belgijskie? Serwuje się je zazwyczaj z sosami na bazie majonezu.

Frytki określane french fries to przekąska, którą zna większość z nas. Zazwyczaj są długie i cienkie, przypominają formą grubsze zapałki. Nazwa nawiązuje do podobno ich francuskich odkrywców. Jedynie frytki belgijskie łączy się z sosami na bazie majonezu. Przy french fries panuje dowolność dodatków. Brytyjczycy lubią jeść frytki (chips) z octem, a  Amerykanie z keczupem. W Kanadzie, w prowincji Quebec,  serwowane jest danie o nazwie poutine - frytki obficie polane sosem pieczeniowym i zapiekane z serem określanym cheese curds, wytwarzanym z zsiadłego mleka, przypominającym cheddar.  Każda narodowość ma swój własny dodatek z którym łączy frytki.

Jak zrobić dobre frytki?

Jeżeli zastanawiasz się jaka odmiana ziemniaka jest najlepsza na frytki, to zdecydowanie zacznij od typu kulinarnego C. Aby przygotować dobre frytki należy zacząć od wybrania ziemniaków np. odmian Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Owacja czy Tajfun. Ziemniaki tego typu charakteryzują się lekko mączystą strukturą. Są lekko suche i rozpadają się po ugotowaniu. Poza odmianą można eksperymentować z różnymi warzywami. Frytki można przygotowywać między innymi z dyni, z marchewek, bulwy selera lub z batatów.

Co zrobić, żeby frytki były chrupiące?

Istnieje wiele sztuczek, aby uzyskać frytki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jednym z patentów jest moczenie pokrojonych ziemniaków w wodzie z łyżką cukru. Frytki moczymy w cukrze, aby doszło do szybszej karmelizacji. Wiele trików kulinarnych podpowiadają znani i lubiani kucharze. Heston Blumenthal uważa, że dla otrzymania idealnych frytek ziemniaczanych należy odpowiednio pokrojone ziemniaki płukać w zimnej wodzie, następnie obgotować i umieścić na godzinę w zamrażalniku. Po wyjęciu frytki smażone są w oleju o temperaturze 130°C? i znów ulegają chłodzeniu. Po tej obróbce frytki obsmażane są na oleju o temperaturze 180°C? i po odsączeniu mogą być podawane gościom.

Sprawdź:  Heston Blumenthal i jego frytki idealne

Nigella Lawson natomiast przygotowując toskańskie frytki, do oleju dodaje gałązki tymianku, szałwii i rozmarynu. A same ziemniaki po pokrojeniu na odpowiedni kształt osusza ręcznikiem papierowym. Rachel Khoo po pokrojeniu osusza ziemniaki ręcznikiem papierowym. Następnie wkłada je do rondelka z zimną wodą i gotuje przez minutę od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków wrzenia. Odcedza, wykłada na deskę z ręcznikiem papierowym, ponownie osusza i wykłada na blachę z papierem do pieczenia. Piecze przez 20 minut, mieszając w połowie.

W czym przygotuję frytki?

Gdy już wiemy, jak przyszykować ziemniaczaną przekąskę należy pomyśleć, w czym ją przygotować. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie głębokiego garnka o grubym dnie. Garnek zda egzamin, bo frytki będą mogły swobodnie pływać i dzięki temu będą idealnie usmażone.

Podobnie można użyć patelnię o grubszym, nieprzywierającym dnie. Kolejną zdrowszą propozycją są frytki upieczone w piekarniku. Umieszczone na blasze pokrojone słupki ziemniaka skrapia się olejem i wkłada do piekarnika na 15 – 20 minut w 180°C. Można aromatyzować ząbkami czosnku, ulubionymi ziołami i przyprawami.

Ostatnią pozycją do zaproponowania jest frytkownica beztłuszczowa. Ten rodzaj frytkownicy gwarantuje przekąskę bez użycia grama tłuszczu. Dla osób liczących kalorie to metoda na frytki bez skąpania ich w litrach oleju. W tej frytkownicy wykonacie frytki z batatów, marchewki a także pietruszki. Więcej o  frytkownicy beztłuszczowej przeczytacie w tekście Frytkownica beztłuszczowa - sposób na pyszne, domowe frytki.

 

[1] Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo, B. Bruce, Warszawa 2009