Sięgaj po różne odmiany dyni. Ta najpopularniejsza - dynia zwyczajna - jest łatwo dostępna, a w sezonie kosztuje grosze. Po upieczeniu, duszeniu i gotowaniu jest bardzo smaczna. Dość ciężko się ją jednak obiera z twardej skóry. Dość łatwo się przy tym skaleczyć, więc albo uzyj obieraczki, albo krój dynię na plastry i nożem odcinaj skórę kawałek po kawałku.

Coraz popularniejsza jest ostatnio dynia hokkaido - to ta niezbyt wielka, okrągła jak piłka, o intensywnie pomarańczowej barwie. Po upieczeniu staje się kremowa i bardzo smaczna - idealna na zupę lub pastę do pieczywa. Jest jeszcze jeden duży atut - dyni hokkaido nie trzeba obierać! Umyj, pokrój i przyrządzaj!

Podobnie dynia piżmowa - jej również nie trzeba obierać, wystarczy pozbyć się gniazd nasiennych. To odmiana o specyficznym kształcie - podłużna na górze, szersza u podstawy. Jej skórka ma jaśniejszy kolor, ale wnętrze jest pomarańczowy. Świetna do duszenia i pieczenia.

Ciekawa odmianą jest tez dynia makaronowa. Jest owalna, ma żółty kolor, jak melony. Odróżnia ją jednak miąższ, który po upieczeniu kształtem i struktura przypomina makaron! Często przyrządza się z niego tak zwane makaronowe spaghetti.