Tortilla - przepis na placki

Tortilla domowa niesłusznie przegrywa z gotowymi plackami. Gotowce niestety często mają zbyt długi skład, a co za tym idzie placki nie smakują tak jak powinna smakować oryginalna tortilla. Najprościej ten efekt uzyskać przygotowując wersję domową. Placki tortilli zrobisz już z czterech składników, a potrzebne będą: mąka (pszenna lub kukurydziana), sól do smaku i tłuszcz (olej lub oliwa). W ten sposób możesz przygotować przepis na placki tortilla, zrobić tortille kukurydziane lub wybrać proporcje na pszenną wersję i tak powstanie pszenna tortilla. Warto wypróbować też lżejszą modyfikację, czyli placki tortilli z mieszanki mąki oraz otrąb z dodatkiem jogurtu naturalnego (przepis: jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami). A jak połączyć kuchnię polską i kuchnię meksykańską? Odpowiedź to tortilla naleśnikowa.

Tortilla z kurczakiem - hit na przegryzkę i obiad

Placki tortilli to sposób na szybką przekąskę, obiad na mieście czy gorącą kolację. Nic dziwnego, że tortilla znajduje się na liście składników wielu ulicznych przysmaków. Street food kocha tortille, ale równie pysznie tortilla smakuje przygotowana we własnej kuchni bez wychodzenia z domu. Jeśli mamy już bazę - kukurydziane lub pszenne placki - czas na dodatki. Oczywiście niezbędne będą świeże, sezonowe ulubione warzywa, sosy i mięsny akcent. W przypadku ostatniego zdecydowanie faworytem polskich kubków smakowych jest tortilla z kurczakiem. Zamarynowane w przyprawach kawałki mięsa możemy usmażyć lub zgrillować. Warto zaszaleć z ostrymi smakami, a taką pikantną tortillę zabrać jako lunch lub piknikową przekąskę. Tortille z farszem mięsnym to propozycja dla fanów mięsa, ale wśród przepisów nie brakuje też wersji wegetariańskich - np. z falafelem czy kaszą gryczaną.

Tortilla na zimno - imprezowe koło ratunkowe

Co zrobić, gdy w domu nie ma pieczywa? Rozwiązaniem może być tortilla domowa. Placki wcielą się w rolę kromek, a my możemy zaszaleć ze składnikami, które włożymy do środka i zawiniemy. Tortilla na zimno może być podana na śniadanie lub kolację, przygotowana w ramach przekąski na wynos lub stać się hitem na domówce czy innym przyjęciu w domu. Jeśli wybierzemy dobrej jakości szynkę, ser żółty, mieszankę sosów (jogurtowo-czosnkowy lub pikantny) i całość zawiniemy ciasno, a następnie schłodzimy, to tuż przed przyjściem gości wystarczy pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Analogicznie powstanie tortilla na zimno z łososiem wędzonym.