Wiśnie i czereśnie - walory odżywcze

Czereśnie najchętniej jemy same, bez zbędnych dodatków – miska umytych czereśni to idealna przekąska do podjadania przed telewizorem, zastępuje popcorn w serialowych maratonach. To doskonały zamiennik i korzystny dla zdrowia – zawiera sporo witamin A, C, z grupy B, a także minerały – potas, jod i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Im ciemniejsza odmiana, tym bogatsza odżywczo – jeśli nie możecie się zdecydować, po które sięgnąć, macie kolejny argument.

Jeśli jednak szukacie smaku bardziej złożonego, sięgnijcie po wiśnie. Mają podobne wartości odżywcze, ale są mniej kaloryczne, bo zawierają mniej cukru. Są cenione za działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Wiśnia również występuje w wielu odmianach, choć trzeba się trochę naszukać na straganach. Jedną z popularnych jest szklanka – jasna, dość słodka wiśnia o równie jasnym soku. Od kilku lat coraz większą rzeszę fanów zdobywa jednak nadwiślanka – ciemnoczerwona, wręcz bordowa wiśnia o niezwykle bogatym, cierpkim smaku. Jest idealna do przetworów – konfitur, soków, galaretek. Zyskają dzięki niej wspaniały smak i kolor. Przyznam, że mam do niej ogromną słabość, jako do wyjątkowo szlachetnej, ciekawej w smaku odmiany. Uwielbiam robić z niej konfitury, doprawiając delikatnie mielonym kardamonem.

Przetwory z czereśni

Nie mają na tyle charakterystycznego smaku, żeby nadawać się na dżemy i konfitury, ale sądzimy, że marynowane czereśnie mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Możecie też zrobić delikatny w smaku kompot z czereśni – nie trzeba wiele dosładzać, w przeciwieństwie do kompotu z wiśni.

Przetwory z wiśni

Gdy zabierasz się za przetwory z wiśni stajesz przed poważnym dylematem – jak pozbyć się pestek? Z pomocą przyjdzie drylownica lub… butelka i słomka do napoju. Owoc połóż na szczycie butelki i wbij w niego słomkę, wypychając w ten sposób pestkę, która wpadnie do butelki. Gdy nabierzesz wprawy, drylowanie będzie łatwe i dość czyste, bez zachlapania całej kuchni. Nasz sposób na drylowanie wiśni zobaczycie tutaj.

Wiśnia na wytrawnie

Wiśnie idealnie pasują do dań wytrawnych – także tych z mięsem i serem. Drób, wieprzowina, wołowina – wszystko doskonale skomponuje się z duszonymi wiśniami lub wiśniowym sosem. Wypróbuj szaszłyki z udźca indyka z wiśniami lub sznycle cielęce z wiśniami.

Wiśniowy chutney lub galaretka będą pasować do pasztetów i pieczonych mięs. Jeśli lubisz łączyć owoce z serami, wiśnie podaj do camembert, brie, ale przypasują też do halloumi, fety… Zaskakującym, ale doskonałym pomysłem jest też zupa botwinka z wiśniami.

Deser z wiśniami

Ach, kruche ciasto z wiśniami i kruszonką – prawdziwy ideał, bo słodki spód i posypka lubią równowagę, jaką daje kwaskowa wiśnia. Wyrażenie wisienka na torcie też nie wzięło się znikąd, bo i do bogatych tortów z kremami i czekoladą te owoce pasują wyśmienicie. Podobnie jak do serników czy bezowych tortów oraz do tego ciasta czekoladowego z wiśniami.