Ciasto z jagodami to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie leśnych owoców. Możliwości jest bez liku - ucierane, kruche, drożdżowe... Najważniejsze, że wypełnione pachnącymi jagodami.

Jagody do ciasta - świeże czy mrożone?

Wiadomo, że najlepiej smakują jagody zebrane własnoręcznie z krzaczka w lesie. Jeśli mamy taką możliwość, zwłaszcza w lecie, dodawajmy do ciast jagody świeże. Aby nie zapadły się w masie i nie zgromadziły tylko na spodzie wypieku, warto oprószyć je mąką. 

Jagody można też z powodzeniem zamrozić, podobnie jak np. borówki. Umyjmy je starannie przed zapakowaniem w foliowe woreczki. Nie macie miejsca w zamrażarce - przygotujcie jagodową konfiturę, która doskonale będzie pasować jako nadzienie do słodkich bułeczek czy po prostu śniadaniowy dżem. 

Wypróbuj też przepis na pierogi z jagodami!

Ciasto z jagodami - wspomnienie wakacji u babci

Ciasto z jagodami zaraz po pierogach z jagodami i jagodziankach zajmuje mocne miejsce na jagodowym podium. Raczymy się nim do popołudniowej kawy, a czasami jeszcze ciepłe ciasto popijamy szklanką chłodnego mleka. Jagody świetnie zagrają w każdym rodzaju ciasto. Możemy przygotować ciasto drożdżowe z kruszonką, szybkie ucierane lub zagnieść ciasto kruche. 

Na upały dobry będzie sernik na zimno albo ciasto z jagodową pianką i galaretką. Kiedy znudzą nam się ciasta, upieczmy jagodzianki lub ciasteczka z jagodami. W galerii znajdziecie nasze najlepsze przepisy na ciasto z jagodami!