Ciasto francuskie na polskim stole

Do naszego kraju ciasto francuskie dotarło w XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz, historyk, pamiętnikarz i autor „Opisu obyczajów za panowania Augusta III”. Przez długi czas było jednak produktem luksusowym, pojawiającym się na stołach bogatych arystokratów i mieszczan. Dziś ciasto francuskie jest dostępne powszechnie, bez trudu kupimy je w każdym większym sklepie spożywczym. Możemy też przygotować je samodzielnie, choć to zadanie praco– i czasochłonne.

Gotowe ciasto francuskie – co w nim siedzi

Ciasto francuskie jest wyrobem bardzo kalorycznym, 100 g dostarcza bowiem blisko 500 kcal. W jego składzie znajduje się niewiele wartościowych składników odżywczych, np. błonnika, za to sporo tłuszczu, cholesterolu oraz węglowodanów, dlatego umiar w spożywaniu specjału powinny zachować osoby zmagające się z nadwagą, a także problemami z wątrobą czy trzustką. Ostrożność należy też zachować, kupując gotowe ciasto francuskie. Tego typu produkty często zawierają bowiem sporo cukru, którego nadmiar zwiększa ryzyko otyłości, próchnicy zębów, podrażnienia przewodu pokarmowego oraz wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi, czego konsekwencją bywają niebezpieczne schorzenia układu krążenia. Jeszcze większym zagrożeniem dla organizmu jest inny popularny składnik gotowego ciasta francuskiego, czyli utwardzone tłuszcze roślinne, odpowiedzialne za rozwój otyłości trzewnej, chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy wywołującej zawał serca czy udar mózgu), a także cukrzycy typu 2. Dlatego kupując ciasto francuskie, należy dokładnie przestudiować jego skład.

Przepis na ciasto francuskie

Ciasto francuskie powstaje z dwóch rodzajów ciast. Podstawę stanowi ciasto zwane kluskowym. Do jego przygotowania potrzeba 18-20 dag mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk. Wbijamy dwa jajka (w niektórych przepisach same żółtka), dodajemy dwie łyżki octu lub kwasku cytrynowego, ¾ szklanki śmietany i szczyptę soli. Ugniatamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto maślane. 30 dag schłodzonego masła kroimy w kostkę, zasypujemy około 15 dag mąki i krótko miksujemy, aż do połączenia składników. Rozwałkowujemy na kwadrat, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto kluskowe rozwałkowujemy na placek z grubszym środkiem i cieńszymi brzegami. Na środku układamy ciasto maślane, całość zwijamy w kopertę i wałkujemy w jednym kierunku. Składamy na cztery części i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto francuskie należy piec w dość dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200-230 stopni C.

Jak wykorzystać ciasto francuskie

Ciasto francuskie (oczywiście jeszcze przed upieczeniem) jest świetną bazą różnych przysmaków, słodkich i wytrawnych. Można z niego wykrawać prostokąty, nakładać na nie farsz i zwijać w formie kopert, rożków, rurek, pasztecików czy rogalików. Warto wykorzystywać je do przygotowania rozmaitych tart i tartaletek. Z ciastem francuskim komponuje się zarówno nadzienie z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur, jak i mielonego mięsa, owoców morza, grzybów czy warzyw, np. szpinaku, groszku, buraczków, botwinki, bakłażanów, porów lub cukinii. Więcej pomysłów i konkretnych przepisów na ciasto francuskie w galerii powyżej!