Ciasto drożdżowe - przepis babci

Bez dwóch zdań kojarzy się właśnie z prawdziwymi podwieczorkami w duchu "slow life". Takie desery proponuje niejednokrotnie babcia i warto im ulec. Lub przygotować własne ciasto drożdżowe. Może być w wersji klasycznej, bez dodatków, ale wtedy obowiązkowo podane z zimnym mlekiem (opcja na lato) lub gorącym kakao (propozycja zimowa). Dla wymagających polecamy ciasto drożdżowe z serem, w wersji świątecznej ciasto drożdżowe z makiem, a dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków ciasto drożdżowe cytrynowe.

Dla sprytnych - ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jak szybko i bez kombinowania przygotować najlepsze ciasto drożdżowe? Z odpowiednim przepisem możemy znacznie ułatwić sobie pracę. Trikiem będzie podzielenie pracy na dwie części - wieczorem przygotowujemy część z pracującymi drożdżami, a następnego dnia kończymy wypiek. W ten sposób możemy przygotować doskonałe, wyrośnięte ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania. Pracę w trakcie robienia ciasta ułatwić może też mikser - w ten sposób bez problemu zrobimy szybkie i łatwe ciasto drożdżowe.