Babka wielkanocna to nie tylko jeden właściwy przepis - można ją przygotować na różne sposoby, ale podstawowa zasada jest prosta - ciasto musi mieć ten piękny kształt. Dostojnie prezentująca się babka zawdzięcza swój wdzięk specjalnej formie - ogólny kształt jest jeden, ale wariacji... mnóstwo!

Babka wielkanocna - drożdżowa czy piaskowa

Tradycyjnie na Wielkanoc wypieka się babkę drożdżową. Jej przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż w przypadku innych ciast, ale efekt wynagradza wysiłek. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy robota, co znacznie przyspieszy cały proces. Dawniej wierzono, że podczas wyrastania, a później pieczenia baby wszyscy domownicy muszą zachowywać się cicho, żeby nie przeszkadzać ciastu w rośnięciu. W innym przypadku zakalec gwarantowany. A przecież piękna drożdżowa baba świadczyła o kulinarnym talencie pani domu.

Drugim bardzo popularnym wypiekiem na Wielkanoc jest babka piaskowa. Lżejsza od swojej drożdżowej siostry, często występująca w różnych wariantach smakowych. Jeśli nie chcecie piec klasycznej babki piaskowej, zróbcie babkę cytrynową lub kakaową. Oba rodzaje wymagają tylko niewielkiej modyfikacji podstawowego przepisu.

Babka wielkanocna - nie taka nudna

Przepisów na babkę jest naprawdę sporo. Znudziły was tradycyjne babki i chcecie w tym roku upiec coś innego? Dobrym pomysłem będzie upieczenie trójkolorowej babki wielkanocnej, babki migdałowej lub takiej z dodatkiem cytryny i tymianku. Puśćcie wodze fantazji i eksperymentujcie. W naszej galerii znajdziecie też przepis na szybkie ciasto, jakim jest "leniwa" babka wielkanocna - ciasto na nią nie wymaga długiego wyrabiania. 

Babka wielkanocna - polewa i lukier

O smaku babki wielkanocnej decyduje nie tylko ciasto, ale i to, co dodamy na jej wierzch. Co mamy do wyboru? Przede wszystkim polewy, np. czekoladową, kawową czy karmelową czy lukier. Koniecznie sprawdźcie nasz poradnik, jak zrobić lukier! Babka wielkanocna będzie też ładna i smaczna, jeśli posypiemy ją zwykłym cukrem pudrem. Na lukier lub polewę możemy dodać kolorowe posypki, czekoladowe jajeczka lub bakalie.

Babka wielkanocna koniecznie musi pojawić się na świątecznym stole. Jaką wybierzecie tym razem?

Sprawdź też: Mazurek wielkanocny - przepisy i porady