Magda Pomorska: Co lub kto inspiruje Panią w kuchni ?

Agnieszka Cegielska: Od zawsze inspirują mnie skarby natury. A także to, w jak różny i piękny sposób można w kuchni zaserwować  je najbliższym dla zdrowia.

Naturalne składniki towarzyszą Pani w codziennym jadłospisie, a czy jest jakiś ulubiony, z którego nie mogłaby Pani zrezygnować i dlaczego?

Nie potrafiłabym w kuchni nie używać przypraw, które tak dobrze potrafią wzmacniać nasz układ odpornościowy. Od zawsze używam kurkumy, czyli królowej przypraw. Kurkumę  dodaję na przykład do ulubionej zupy mojego syna, czyli pomidorowej. Franek ma prawie 10 lat, a ja całą uwagę skupiłam na wzmacnianiu jego układu immunologicznego, używając do tego skarbów natury. Wiem, że obecność zdrowych naturalnych produktów w jego jadłospisie sprawiła, że do tego czasu w nie musiałam mu podać antybiotyku ani innego poważnego leku.

A jaki jest smak dzieciństwa, o którym nigdy Pani nie zapomni ?

Chleb pieczony przez moją ukochaną babcie Stefanię. Pamiętam, że pieczony był w każdą sobotę na zakwasie i po kilku dniach smakował jeszcze lepiej niż w dniu upieczenia.

A ulubione comfort food – coś co poprawia Pani nastrój?

Przede wszystkim zupy. Uwielbiam zupy i mogłabym jeść ten rodzaj dania na śniadanie, obiad i kolacje.

Czy jest jakieś danie, którego jeszcze Pani nie próbowała, a bardzo by chciała?

Nie mam takiego, bo to co przychodzi mi do głowy, natychmiast w swojej kuchni przygotowuje.

Pani sposób na dobry humor i odporność na jesień i zimę to…?

Aktywność fizyczna i rozgrzewające zupy na śniadanie. Wczoraj taką przygotowałam i zjadłam tuż po porannych ćwiczeniach. Zupa z dyni z kuminem, goździkami, świeżym imbirem, awokado, czarnuszką, komosą ryżową, kolendrą. Gorąco polecam!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agnieszka Cegielska (@agnieszkacegielska)

Naturalnie 2 to kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury.

Jak sobie pomóc przy przeziębieniu?

Co pomoże się zrelaksować?

Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie. Książka do kupienia na: empik.com.