Historia powstania likieru jajecznego nie jest do końca jasna. Wiadomo, że pierwszy gęsty, słodki trunek tego typu przyrządzili Holendrzy, którzy zamieszkiwali Gujanę Holenderską.

Jego podstawą było awokado. Kiedy jednak Holendrzy przywieźli przepis na stary kontynent, nie mogli go przygotować, gdyż w chłodnych Niderlandach awokado nie rosło. Postanowili zastąpić egzotyczny owoc żółtkami kurzych jaj, które nadawały trunkowi bardzo podobną konsystencję.

Masową produkcję likieru zaczęli na początku XVII w. Tradycyjnie alkoholem, którego używali, był jenever (gatunek gęstego ginu). Obecnie likier produkuje się na bazie spirytusu oraz winiaku, który nadaje mu wspaniały aromat. Likier jajeczny nazywa się często Advocaatem, gdyż podobno szczególnie upodobali go sobie prawnicy, którzy przepłukiwali nim gardła, nadwerężone w czasie wielogodzinnych przemów sądowych. Holenderskie wyrażenie advocaatenborrel – dokładnie oznacza napój adwokatów.

Inna wersja wywodzi nazwę od słowa ahuacatl,które w języku Azteków oznaczało awokado. Po przeniesieniu na hiszpański brzmiało ono avogado, czyli ni mniej, ni więcej, tylko prawnik.

Do Polski receptura na likier jajeczny dotarła w XIX wieku. Nasze babcie doskonale znały przepisy na ajerkoniak, czyli odpowiednik advocaata domowej roboty, który serwowały do poobiedniej kawy.

Na terenie należącym do ówczesnego zaboru austriackiego produkowało go kilka wytwórni. W okresie międzywojennym do tego grona dołączyła również Fabryka Najprzedniejszych Wódek i Likierów Jerzego Jenknera i Spółki, mieszcząca się w Bielsku-Kamienicy. Do jego wytwarzania wykorzystuje się żółtka pochodzące z jaj kur karmionych specjalnie w tym celu skomponowaną paszą.

Charakterystyczną cechą tradycyjnego likieru jest jego gęstość, przypominająca krem.

Bielska wytwórnia do dziś pilnie strzeże swojej receptury. Powszechnie wiadomo jedynie, że w jej skład wchodzą: żółtka jajek, destylat winny pochodzący z destylacji przefermentowanego moszczu winogron, leżakowany w kadziach dębowych, cukier i nalew na laskach wanilii, importowanych aż z Madagaskaru. Trunek jest utrwalany w procesie homogenizacji. Nie zawiera emulgatorów ani substancji utrwalających, a jego wyjątkowy kolor pochodzi od użytych świeżych żółtek jaj kurzych. Odpowiednio przyrządzony Advocaat to doskonały przykład harmonii smaku i zapachu. Nie jest zbyt słodki, wyczuwa się w nim delikatny smak brandy i nutę wanilii. Lekka, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, że chętnie wybierany jest przez konsumentów, którzy delektują się nim w czystej postaci.

Advocaat spożywany jest także na ciepło lub jako dodatek do lodów czy kawy. Jednak jego zastosowania są bardzo różnorodne, doskonale sprawdza się np. jako składnik drinków, którymi nie pogardzi największy nawet smakosz.

DRINKI:

Kurczaczek

Do wysokiej szklanki nalać: ● 60 ml likieru jajecznego ● 70 ml soku pomarańczowego ● wrzucić kostki lodu ● wlać 5 ml soku malinowego

QQryku

W shakerze wymieszać: ● 60 ml likieru jajecznego ● 60 ml soku pomarańczowego ● kruszony lód ● udekorować ćwiartką pomarańczy