Smak i styl

2019-02-18 09:50

Awokado – przepisy nie tylko na guacamole

Pierwsze skojarzenie z awokado to właśnie słynna meksykańska pasta, czyli guacamole. Nie warto jednak ograniczać się tylko do tego dania, ponieważ istnieje wiele ciekawych przepisów wykorzystujących ten...

2019-02-17 08:02

Kotlet mielony - jak powstał przepis na domowy obiad

Tak jak rosół czy kotlet schabowy, tak i kotlet mielony zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w polskiej kuchni i świadomości Polaków, co można podać na domowy, rodzinny obiad. Kotlet mielony największą...

2019-02-16 12:16

Sernik wiedeński – puszysta przyjemność

Sernik wiedeński jest niezwykle popularnym deserem. Przez swoją delikatność i puszystą strukturę smakuje wszystkim. Spróbujcie go w wersji z rodzynkami i polewą czekoladową – pycha! W cyklu Przyjemności...

2019-02-15 12:15

Wielka Uczta Warszawska! #2

Wielka Uczta Warszawska powraca! Druga edycja będzie zimową biesiadą, która rozgrzeje żołądki i zmysły! Będziemy kosztować dań świata, delektować się zapachami grzańca i ucztować przy wspólnym, długim...

2019-02-14 10:05

Kwestionariusz kulinarny – Aleksander Baron

Aleksander Baron – szef kuchni warszawskiej restauracji Zoni - dla jednych mistrz kiszonek wszelakich, dla drugich kreator wyjątkowych zestawień jedzenia i mocniejszego alkoholu, a jeszcze dla innych Szef...

2019-02-13 09:53

Restauracyjny poker, czyli Food Service Summit 2019

Już 5 marca br. w Małej Warszawie (ul. Otwocka 14) odbędzie się jedna z najważniejszych konferencji dla branży HoReCa - Food Service Summit 2019. Organizatorem 6. edycji konferencji jest magazyn Food Service,...

2019-02-13 07:32

Lwów – kuchnia z klasą, ale na luzie

Jeśli oczekujecie kuchni z gwiazdką Michelin, lepiej zmieńcie kierunek wycieczki. Jeśli zaś chcecie, żeby było miło, smacznie i przytulnie, wybraliście dobry adres. Jedzenie we Lwowie sprawi wam wiele...

2019-02-11 09:34

Sos ostrygowy w kuchni – jak wybierać i używać?

Podobno został wymyślony przez przypadek, ale dziś sos ostrygowy stanowi obowiązkowy dodatek wzbogacający smak wielu mięsnych i warzywnych potraw kuchni azjatyckiej. I nie tylko. W cyklu "Smak" przybliżamy...