Smak i styl

2019-08-20 11:12

Zamiast obrusu - wybieramy podkładki pod talerze

Jeszcze do niedawna absolutnym must have był obrus. Dzisiaj coraz częściej z niego rezygnujemy, ufając, że piękny stół sam się obroni. Ze względów praktycznych warto jednak zaopatrzyć się w podkładki pod...

2019-08-19 08:20

Okra – warzywo w kuchni orientalnej

Okra to mało znana w polskiej kuchni roślina. Zasługuje na uwagę, bo jest bogactwem kwasu foliowego, witaminy C, pektyn, luteiny i karotenoidów. Okrę można jeść na surowo i na ciepło. Znajdujący się w...

2019-08-18 08:05

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często...

2019-08-17 08:28

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak...

2019-08-14 08:15

Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali

Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami...

2019-08-13 08:00

Kosmetyki z mlekiem - cudowna dieta dla skóry

Pij mleko, będziesz wielki - ten slogan już dawno się zdezaktualizował. Wiemy dobrze, że picie mleka nie zawsze jest pożądanym elementem naszej diety. Mleko natomiast lubi pić... nasza skóra. Kosmetyki...

2019-08-12 08:05

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy...