Żurek na ostro

Ocena:

4.5 (154)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 40 minut
Porcja: 330 KCAL
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • cebula
  • 2 papryczki chili
  • 8 plastrów wędzonego boczku (10 dag)
  • 2 plastry szynki wędzonej ( 8 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 torebki Żurku WINIARY
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Żurek na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Papryczkę chili opłukać, oczyścić z pestek i pokroić. Boczek i szynkę pokroić na kawałki. Boczek wysmażyć na chrupko, dodać szynkę i pokrojoną papryczkę chili, chwilę smażyć
  • Podsmażone wędliny z chili przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Dodać, cebulę, obrany czosnek, liść laurowy, ziarna ziela i czarnego pieprzu. Lekko posolić. Gotować około 30 minut.
  • Żurek wymieszać w 2 szklankach zimnej wody, dodać do wywaru. Zagotować. Wyjąć cebulę. Przyprawić papryką w proszku. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Jeżeli zupa będzie mało kwaśna, dodać odrobinę soku z cytryny.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne