Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami/Fot. Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
4.51 (200)
Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami to łatwe i szybkie danie w duchu zero waste. Do przepisu możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały np. po obiedzie. Spróbujcie kotletów mielonych z ziemniaków z buraczkami.
ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 100 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajka 1 szt.
mąka 4 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szt.
kurkuma 1 szczypta
papryka w proszku 1 szczypta
kminek 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
olej rzepakowy 2 łyżki stołowe
czerwona cebula 1 szt.
jabłka 1 szt.
żurawina 2 łyżki stołowe
mąka 1 szt.
buraki 3 szt.
masło 1 łyżka stołowa
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Ugotowane ziemniaki mielimy albo przepuszczamy przez praskę. Wędzony boczek razem z cebulą i czosnkiem mielimy, podsmażamy razem na patelni tylko tyle, by cebula się zeszkliła. Mieszamy z ziemniakami, jajkiem i mąką, wyrabiamy dokładnie.
Masę przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety. Panierujemy w bułce i smażymy z obu stron, aby się zrumieniły.
Na purée: małą czerwoną cebulę ścieramy i podsmażamy na maśle. Kiedy stanie się miękka, oprószamy ją mąką, zasmażamy chwilę. Dokładamy obrane i starte jabłko, żurawiny i rozmrożone purée z buraczków, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dusimy razem ok. 10 min. Podajemy do kotletów.
Porady
W przepisie użyto zamrożonego purée z buraków. Można zamienić na ugotowane i starte buraki.
Tradycyjnie buraczki zasmaża się tylko z masłem, mąką i sokiem z cytryny; niekiedy ze śmietaną. Warto jednak wzbogacać ich smak o kwaskowe dodatki jak jabłka, czerwone i czarne porzeczki, wiśnie, śliwki (z mrożonek lub kompotów), i przyprawiać octem balsamicznym i korzeniami. Zyskają zupełnie nową jakość!