Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami

Ocena:

4.51 (200)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami to łatwe i szybkie danie w duchu zero waste. Do przepisu możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały np. po obiedzie. Spróbujcie kotletów mielonych z ziemniaków z buraczkami.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • boczek wędzony  100 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • jajka  1 szt.

  • mąka  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szt.

  • kurkuma  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • kminek  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

  • olej rzepakowy  2 łyżki stołowe

  • czerwona cebula  1 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • żurawina  2 łyżki stołowe

  • mąka  1 szt.

  • buraki  3 szt.

  • masło  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  1 łyżeczka

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ugotowane ziemniaki mielimy albo przepuszczamy przez praskę. Wędzony boczek razem z cebulą i czosnkiem mielimy, podsmażamy razem na patelni tylko tyle, by cebula się zeszkliła. Mieszamy z ziemniakami, jajkiem i mąką, wyrabiamy dokładnie.

  • Krok 2:

    Masę przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety. Panierujemy w bułce i smażymy z obu stron, aby się zrumieniły.

  • Krok 3:

    Na purée: małą czerwoną cebulę ścieramy i podsmażamy na maśle. Kiedy stanie się miękka, oprószamy ją mąką, zasmażamy chwilę. Dokładamy obrane i starte jabłko, żurawiny i rozmrożone purée z buraczków, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dusimy razem ok. 10 min. Podajemy do kotletów.

Porady

W przepisie użyto zamrożonego purée z buraków. Można zamienić na ugotowane i starte buraki. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjnie buraczki zasmaża się tylko z masłem, mąką i sokiem z cytryny; niekiedy ze śmietaną. Warto jednak wzbogacać ich smak o kwaskowe dodatki jak jabłka, czerwone i czarne porzeczki, wiśnie, śliwki (z mrożonek lub kompotów), i przyprawiać octem balsamicznym i korzeniami. Zyskają zupełnie nową jakość!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne