1 duży słoik kompotu ze śliwek (najlepiej węgierek) – 1 litr
500 g *twardego piernika w bloku lub pierniczków typu „Uszatki” lub „Katarzynki”
200 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
100 g suszonych moreli
200 g migdałów
70 g masła
2 łyżki mąki
szczypta soli
* taki piernik można kupić w cukierni, piekarni, dostęny jest luzem na kg
Słodka zupa piernikowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Ugotować wywar z pietruszki i pasternaku, zwany dalej wywarem (około 3 l wywaru).
2. Pierniki pokroić na kostkę i zalać 1 litrem wywaru, a po namoczeniu zmiksować na gładką masę.
3. Suszone śliwki i morele pokroić w cieniutkie paseczki i pogotować w 1 litrze wywaru. reszcie wywaru.
4. Śliwki z kompotu wypestkować i zmiksować razem z sokiem z kompotu na jednolitą masę.
5. Migdały sparzyć obrać ze skórki i pokroić w drobniutkie wiórki (można przygotować 1 dzień wcześniej).
6. Z masła i mąki przygotować zasmażkę. W małym rondelku stopić masło i następnie dodawać mąkę i mieszając z masłem na lekkim ogniu sporządzić gładką zasmażkę i odstawić do przestudzenia.
7. W dużym garnku połączyć zmiksowane pierniki, podgotowane suszone owoce, zmiksowany kompot śliwkowy oraz posiekane migdały i ciągle mieszając drewnianą łyżką doprowadzić do wrzenia (dokładnie mieszać do dna garnka, żeby uniknąć przypalenia potrawy).
8. Na końcu dodać zasmażkę rozcieńczoną schłodzonym wywarem (około 1 szklanki) oraz szczyptę soli. Po przegotowaniu zasmażki, zdjąć z ognia.
Dodatkowe uwagi:
Słodka zupa piernikowa powinna mieć konsystencję gęstej zupy lub lejącego budyniu.
Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta można dodać resztę wywaru lub uzupełnić przegotowaną wodą.
Łącznie powinno być około 4-5 litrów moczki.
Potrawa powinna być słodka o wyraźnie owocowo – piernikowym smaku i zapachu.
Jeżeli ktoś lubi potrawy mocno słodkie można na końcu dosłodzić cukrem.