Zupa makowa z łamańcami

Ocena:

4.52 (165)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Wigilijne potrawy to w dużej mierze przepisy na regionalne dania. Jednym z pomysłów jest zupa makowa z łamańcami, czyli wariacja na temat masy makowej z łamańcami, czyli kruchymi ciasteczkami własnego wyrobu. Całość pięknie pachnie i zaskakuje smakiem migdałów, bakalii oraz wanilii. Zupa makowa z łamańcami to zdecydowanie propozycja na słodszą część Wigilii.

Składniki:

  • mak  170 g

  • mleko migdałowe  1 l

  • migdały  0.33 szklanki

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżka stołowa

  • cynamon  1 szczypta

  • rodzynki  8 szt.

  • cukier  1 szczypta

  • cukier puder  100 g

  • żółtko  2 szt.

  • mąka  300 g

  • masło  200 g

Zupa makowa z łamańcami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początek migdały sparzamy, obieramy i siekamy. Mak parzymy wrzątkiem, odsączamy,
    mielemy trzykrotnie w maszynce o normalnym sitku, jeden lub dwa razy, jeśli mamy specjalne sitko do maku. Mleko zagotowujemy.

  • Krok 2:

    Mlekiem rozprowadzamy mak, dodajemy migdały, wanilię, cynamon i rodzynki. Doprawiamy cukrem i ponownie podgrzewamy. Podajemy z łamańcami. Przepis na łamańce w kolejnym kroku poniżej.

  • Krok 3:

    Przepis na łamańce: zimne masło, cukier, żółtko i mąkę łączymy, siekając wszystko nożem.
    Gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatamy szybko jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30–60 min.

  • Krok 4:

    Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy ciastka w dowolnym kształcie. Smarujemy białkiem i pieczemy 12–15 min w piekarniku nagrzanym do
    temp. 170°C, aż zaczną nabierać apetycznie złotego koloru.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łamańce to regionalna potrawa, którą szczególnie kojarzymy ze świętami bożego narodzenia. Zazwyczaj na stole pojawiają się łamańce z makiem, czyli kruche ciasteczka z makową, słodką masą. Warto podkreślić, że makowa masa powinna być ręcznie przygotowana - mak namoczony, a następnie kilkukrotnie przemielony. Liczą się też przyprawy - łamańce z makiem muszą pachnąć bakaliami, orzechami i np. wanilią.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne