Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 140 kcal
Składniki:
25 dag młodego szpinaku
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
800 ml bulionu drobiowego
po 10 dag brokułów, groszku cukrowego i zielonego groszku świeżego
12,5 dag śmietany
3 dag startego parmezanu
ew. 12 pierożków tortellini
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zielona zupa z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na gorącym maśle. Wrzucić szpinak i podgrzewać razem kilka minut. Wlać bulion, zagotować, przyprawić solą i pieprzem i gałką. Dusić ok. 10 minut.
Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki. Razem z groszkiem wrzucić do wrzącej osolonej wody i blanszować około 3–4 minut. Zahartować w zimnej wodzie.
Zupę zmiksować na purée, wlać śmietanę i zagotować. Ew. dodać tortellini i gotować razem 4–8 min. Dodać warzywa i podgrzewać razem ok. 2 min. Przyprawić i przed podaniem posypać płatkami parmezanu.