Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Ocena:

4.42 (145)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kremowa zupa brokułowa z wyrazistym serem gorgonzola dolce, chrupiącymi pestkami słonecznika i grzankami czosnkowymi to pomysł na obiad nie tylko na chłodne dni. Zupa brokułowa jest sycąca i pyszna.

Składniki:

  • masło  30 g

  • czosnek  2 ząbki

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • brokuły  1 szt.

  • bulion warzywny  2 l

  • pieprz  3 g

  • pieprz  5 g

  • gorgonzola  150 g

  • słonecznik  60 g

  • grzanki czosnkowe  100 g

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.

  • Krok 2:

    Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.

  • Krok 3:

    Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: zupa kminkowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne