Zupa jabłkowa

Ocena:

4.6 (149)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zupa jabłkowa to fantastyczny pomysł na niecodzienny, a zarazem niesamowicie smaczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Dodatek przypraw, takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Podana w towarzystwie świeżego, chrupkiego pieczywa z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie swojego codziennego menu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę z jabłek. 

Składniki:

  • jabłka  450 g

  • woda  185 ml

  • cytryna  1 szt.

  • cukier waniliowy  6 g

  • cynamon  6 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • śmietanka  100 ml

  • orzechy włoskie  35 g

Zupa jabłkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryna: dokładnie ją myjemy i wyparzamy, a następnie wyciskamy z niej sok.

  • Krok 2:

    Przygotowanie jabłek: umyte obieramy ze skórki, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Potem kroimy je w kostkę. 50 g owoców przekładamy do miseczki, skrapiamy je 20 ml soku z cytryny i odstawiamy na bok.

  • Krok 3:

    Gotowanie jabłek: pozostałe owoce jabłek umieszczamy w garnku, zalewamy wodą oraz 12 ml soku z cytryny i zagotowujemy. Gdy całość zacznie wrzeć, dodajemy cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 5–7 minut.

  • Krok 4:

    Blendowanie: ugotowane jabłka pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem miksujemy je, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 5:

    Doprawianie zupy jabłkowej: partiami dodajemy śmietankę. Doprawiamy ją gałką muszkatołową, cynamonem oraz pozostałym sokiem z cytryny.
     

  • Krok 6:

    Podanie: zupę jabłkową przelewamy do miseczek, dekorujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców i orzechami włoskimi.

Porady

  • Zupę jabłkową można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
  • Jeśli chcecie, by zupa jabłkowa ze śmietaną miała gęstszą konsystencję, możecie dodać do niej łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Fanom korzennych przypraw polecamy dodanie do zupy odrobiny goździków lub gwiazdki anyżu. 
  • Zupę z jabłek można również zabielić przy pomocy jogurtu naturalnego. 
  • Przed podaniem zupę owocową możecie dodatkowo ozdobić kleksem z konfitury żurawinowej, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale i nadaje całości fantastycznego posmaku. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu namoczone we wrzątku rodzynki. 
  • Checie przygotować zupę jabłkową w wersji wegańskiej? Żaden problem! Wystarczy, że zastąpicie podaną w przepisie śmietanę mleczkiem kokosowym lub roślinną śmietanką. 
  • Zastanawiacie się po jaką odmianę owoców sięgnąć? Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne gatunki jabłek, takie jak spartan, jonagold czy golster.
  • Sprawdźcie również nasze inne pomysły na smaczne zupy z dodatkiem jabłek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do zupy jabłkowej

Zupa jabłkowa to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny posiłek. Można ją przygotować zarówno na lekki lunch czy kolację lub jako główne danie obiadowe. W ostatnim przypadku warto zaserwować ją jednak w towarzystwie dodatków takich jak ryż czy kasza manna, by całość stała się bardziej sycąca. Można również podać ją w towarzystwie puszystej chałki lub chrupiących paluchów drożdżowych. To jednak nie jedyne opcje!

Polecamy spróbować także pożywną zupę jabłkową z kluskami lanymi. Jej przygotowanie nie różni się znacząco od opisanego powyżej. Wystarczy wymieszać ze sobą 2 jajka, 40 g mąki i szczyptę soli. Następnie gotową masę cienkim strumieniem wylewa się na wrzącą wodę lub mleko. Po około 2 minutach kluseczki można odcedzić i dodać do gotowej zupy owocowej. Gotowe!

Równie dobrze smakuje zupa jabłkowa z makaronem. Najlepiej sprawdzi się makaron typu muszelki, rurki lub kokardki, ale oczywiście można także sięgnąć po inne jego rodzaje. Jeśli zaś wolicie posiłki o bardziej wytrawnym charakterze, zupa jabłkowa z ziemniakami z pewnością przypadnie wam do gustu. W takiej wersji, do jej sporządzenia oprócz owoców potrzeba włoszczyznę, cebulę, ziemniaki, masło, bulion warzywny, sok jabłkowy, śmietankę oraz ulubione przyprawy.

Pomysły na smaczne dania z jabłkami w roli głównej 

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Nic dziwnego – są smaczne, zdrowe i pożywne. Lista ich kulinarnych zastosowań niemalże nie ma końca! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków, wytrawnych sałatek, zup, surówek czy dań obiadowych. Można wykorzystać je do przygotowania smacznego farszu do pierogów, nadzienia do kartaczy czy popularnych pampuchów na parze. 

To jednak nie koniec możliwości! Jeśli lubicie posiłki na słodko koniecznie spróbujcie chrupiących jabłek w cieście. Do gustu przypaść wam może także prosty makaron lub ryż z jabłkami i cynamonem. Owoce te świetnie sprawdzą się również jako dodatek do drożdżowych racuchów, francuskich naleśników, wyrośniętych sodziaków czy pieczonych proziaków. 

Z kolei fanom bardziej wytrawnych posiłków zasmakować może aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i jabłkiem. Owoce te fanastycznie komponują się także ze smakiem wątróbki drobiowej czy wołowej. Można je także serwować jako dodatek do pieczonego schabu czy karpia. Często wykorzystuje się je również jako farsz do kaczki, indyka, gęsi lub kurczaka. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne