holenderska_zupa_serowa

Holenderska zupa serowa

Ocena:

4.52 (198)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Pyszna zupa, lekka a jednak tresciwa, troche zmodyfikowałam ja poprzez dodanie serka topionego.

Składniki:

  • 15 dag sera gouda
  • 2 łyzki masła
  • 1-1,2 l rosołu (moze byc warzywny)
  • 125ml śmietanka
  • żółtko
  • koperek
  • chleb na grzanki
  • masło do grzanek
  • Sól
  • kostka sera topionego ementaler
  • 3-4 łyzki mąki pszennej
  • pieprz biały

Holenderska zupa serowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser zetrzeć na tarce, chleb pokroić w kostkę. Mąkę zasmażyć z masłem nie rumieniąc,
  • wlać zimny rosół, gotować 8 minut mieszając, doprawić solą i pieprzem. Ser wsypać do
  • rosołu, mieszać do rozpuszczenia, dodac ser topiony, mieszac az sie roztopi w zupie.
  • Zdjąć garnek z ognia, dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną. Dodać jeszcze zieleninę np
  • koperek na talerz i wlać zupę. Dołożyć grzanki zrumienione na maśle.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne