pikantna_zupa_rybna_z_ryb_mieszanych_i_warzyw

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

Ocena:

4.46 (184)

  • 10 min.
  • dla 3 osób
Kolejna propozycja zupy na zimne dni

Składniki:

  • 300 g mieszanych ryb (łosoś, szczupak, okoń), oraz głowy, ogony (szczupak, okoń)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
  • 1 łyżka czerwonej papryki,
  • szczypta chilli
  • 200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza)
  • 2 kartofle
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bulionetka warzywna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką przyprawy bałkańskiej, 1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne