Pomidorowa z serowymi kuleczkami

Ocena:

4.48 (171)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 370 kcal

Składniki:

  • 2 kartoniki (po 1/2 l) zagęszczonego soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz, cukier
  • 25 dag ziemniaków
  • żółtko
  • 3 łyżki mąki
  • 10 dag startego żółtego sera, np. ementalera
  • olej

Pomidorowa z serowymi kuleczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Wlać sok pomidorowy i bulion, gotować 25 min na małym ogniu, przetrzeć.
  • Seler umyć, pokroić na cienkie paseczki. Listki tymianku umyć. Seler i tymianek dodać do zupy, gotować 5 minut, przyprawić.
  • Kuleczki: ziemniaki wyszorować, gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zemleć. Dodać żółtko, mąkę i starty ser, zagnieść gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Z ciasta serowego formować niewielkie kuleczki, smażyć porcjami w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową, podawać z zupą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne