Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem

Ocena:

4.51 (173)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jeśli nie mamy ochoty na zupę grzybową dodajmy do pomidorówki borowiki, a makaron zastąpmy pęczakiem.

Składniki:

  • kasza pęczak  1 szklanka

  • liść laurowy  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • borowiki  300 g

  • rozmaryn  2 gałązki

  • tymianek  3 gałązki

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • pomidory w puszce  1 szt.

  • bulion warzywny  1 l

  • koncentrat pomidorowy  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pęczak gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę i czosnek siekamy, świeże kapelusze borowików kroimy w paski, z ziół odrywamy listki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.

    lisc-laurowy-iStock
  • Krok 2:

    Gorącą zupę miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku, zagotowujemy. Grzyby smażymy na niewielkiej ilości oliwy, z listkami ziół, aż odparuje cała woda. Dodajemy do zupy razem z pęczakiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016.

    cebula-iStock (1)

Porady

Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii

Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem zawiera w przepisie: 

  • 300 g świeżych kapeluszy borowików
  • gałązkę świeżego rozmaryny lub 2 mniejsze
  • puszkę krojonych pomidorów bez skóry
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne