Adobe Stock
4.36 (168)
Zupa ogonowa dziś trochę zapomniana, kiedyś uchodziła za prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Można zrobić ją z użyciem wieprzowiny lub wołowiny. Jest sycąca, rozgrzewająca i pożywna, a do tego niedroga i łatwa w przygotowaniu. Trzeba ją jednak cierpliwie gotować, żeby uzyskać aromatyczny wywar i kruche, delikatne mięso. Nie można zapomnieć o zasmażce ze sproszkowanej papryki i koncentratu pomidorowego. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogonową.
ogony wołowe 1 kg
marchewka 150 g
pietruszka 100 g
seler 100 g
por 150 g
cebula 350 g
ziemniaki 500 g
koncentrat pomidorowy 50 g
przecier pomidorowy 200 ml
olej 15 ml
słodka papryka 12 g
majeranek 4 g
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 5 szt.
sól 9 g
pieprz 3 g
Wywar: ogony wołowe lub wieprzowe wkładamy do zimnej, osolonej wody. Zagotowujemy je i odcedzamy. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) obieramy i dorzucamy do mięsa. Do garnka wkładamy też ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystkie składniki świeżą wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wywar przez około 1,5 godziny lub do momentu, kiedy mięso będzie odchodzić od kości.
Zasmażka: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Wsypujemy paprykę. Przesmażamy ją, aż uwolni aromat. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Podgrzewamy przez chwilę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Zupa ogonowa: wyjmujemy mięso i jarzyny z wywaru. Ogony obieramy, a miękką włoszczyznę kroimy w kostkę. Wrzucamy je z powrotem do zupy. Dodajemy paprykowo-pomidorową zasmażkę oraz cząstki obranych ziemniaków. Gotujemy je do miękkości. Dekorujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Tradycyjna zupa ogonowa doskonale smakuje ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warto posypać ją przed podaniem zieleniną. Może być to natka pietruszki, szczypiorek, koperek lub tymianek.
- Warto wiedzieć, że czasem przepisy polecają podpieczenie włoszczyzny i ogonów w piekarniku. Wywar będzie miał wtedy intensywniejszy smak i wyrazisty kolor. Składniki można opiec również nad płomieniem kuchenki gazowej lub za pomocą specjalnego palnika używanego między innymi do deseru crème brûlée.
- Zupa ogonowa powinna być przygotowana w szerokim garnku z grubym dnem. Ważne, żeby składniki swobodnie się mieszały i wzajemnie przechodziły smakami.
- Potrawę można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Dzięki temu, że nie jest zabielana, nadaje się do mrożenia. Polecamy podzielić ją na porcje i umieścić w niewielkich plastikowych pojemnikach.
- Danie warto zrobić z użyciem domowego przecieru pomidorowego. Przechowywanie takich przetworów w spiżarni uchroni nas przed koniecznością robienia zakupów na ostatnią chwilę i pozwoli stworzyć aromatyczne potrawy bez żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Staropolska zupa ogonowa gotowana jest na wieprzowinie lub wołowinie. Wyjątkowo ceniona pod polskimi strzechami jest ta druga opcja, ponieważ tworzy delikatną, chudą, i pełną żelaza potrawę. W sklepach mięsnych ogon wołowy dostępny jest w formie porcjowanej, gotowej do pieczenia lub duszenia. Zupa na bazie tej części tuszy najczęściej robiona jest z dodatkiem włoszczyzny i takich przypraw jak liść laurowy, tymianek, cząber lub lubczyk. Niezbędna jest aromatyczna zasmażka ze sproszkowanej papryki i koncentratu pomidorowego. Miłośnicy ostrych smaków mogą doprawić ją pieprzem kajeńskim lub sosem tabasco. Potrawa jest znana nie tylko w kuchni polskiej, ale także angielskiej i francuskiej, dlatego może zaskakiwać różnorodnością dodatków. Przepis na zupę ogonową może zawierać na przykład:
Dla osób, które cenią sycące, pożywne i rozgrzewające posiłki, zwłaszcza zimą, nie ma nic lepszego niż zupa ogonowa. Przepis podany powyżej zawiera ziemniaki i nie potrzeba właściwie nic więcej, żeby stworzyć pełnowartościowy obiad. Możemy jednak dopasować recepturę do własnych potrzeb i podawać zupę z takimi wkładkami jak:
Zupa na ogonach wieprzowych lub wołowych może być także podana z kromką świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.