Zupa ogonowa

Ocena:

4.57 (162)

  • 20 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 2 godziny 30 minut Porcja: 175 kcal

Składniki:

  • 1 kg ogona wołowego
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 4 goździki
  • 2–3 łyżeczki Ziarenek Smaku Ziołowych WINIARY
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 12 kromek bułki albo chleba staropolskiego
  • masło
  • sól, pieprz

Zupa ogonowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokrojony ogon zalać w garnku zimną wodą. Zagotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, postawić na dużym ogniu. W trakcie gotowania odszumować.
  • Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Cebulę naszpikować goździkami. Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki, wrzucić do garnka, w którym gotuje się ogon. Dodać cebulę, czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Gotować pod przykryciem 2 godziny 30 min. Posolić.
  • Mięso wyjąć, pokroić na małe kawałki, włożyć do zupy. Podawać posypane natką, z grzankami posmarowanymi masłem i upieczonymi w piekarnku w temperaturze 170°C.
  • Ziarenka Smaku Ziołowe to bukiet ziół: pietruszki, koperku, bazylii, szczypiorku, liści laurowych, ziela angielskiego. Są doskonałe do zup oraz do sałatek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne