Zupa mleczna ze śliwkami i razowcem

Ocena:

4.5 (184)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Pożywne, wartościowe śniadanie i przepis, jak odczarować danie z przedszkola. Zupa mleczna ze śliwkami i razowcem przyniesie ulgę naszym jelitom, a w dodatku pysznie smakuje!

Składniki:

  • kilka grubszych kromek sczerstwiałego razowca na miodzie, ew. pumpernikla
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 l mleka
  • olejek migdałowy
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Zupa mleczna ze śliwkami i razowcem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Chleb kroimy w kostkę, mieszamy z masłem i opiekamy na rumiano, na suchej patelni. Śliwki kroimy w paski.
  • Mleko zagotowujemy z kilkoma kroplami olejku. Żółtka ubijamy na puch z cukrem, stale mieszając, wlewamy do gorącego, ale już niegotującego się mleka.
  • Grzanki z chleba i śliwki rozkładamy do miseczek, zalewamy gorącym mlekiem, posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Zobacz też: zupa mleczna z czekoladowa z orzechowym musli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne