Sertop

Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru

Ocena:

4.45 (172)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pyszny krem z dyni z serkiem topionym SERTOP 

Składniki:

  • 600 g dyni bez pestek i skórki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 20 gram świeżego imbiru
  • 0,5-0,7 l bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól pieprz kilka pestek dyni (do dekoracji)
  • 1 pomidor
  • ser topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP
  • 2 kromki białego pieczywa (bagietka)

Krem z dyni z serkiem topionym sertop i nutą imbiru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 2: Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.
  • Krok 3: Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z resztą serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i przygotowanymi wcześniej grzaneczkami.

Porady

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory z rozpływającym się serkiem topionym SERTOP .

Zapraszamy do sklepu https://sertop.pl/


Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne