Koperkową robię od dawna,dziś szlachetniłam ją dodatkiem pora i puplecików
Składniki:
Na 4 osoby:
30 dag mięsa mielonego(wychodzi ok.12 pulpecików)
bułka tarta-do pulpecików
4 duże ziemniaki
1 duża marchew
1 pietruszka
natka pietruszki,selera
1 por(biala i zielona czesc)
1/4 selera
garśc mrożonego albo świeżego koperku
śmietana 18 % do zabielenia
sól,pieprz,vegeta do smaku
Koperkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do garnuszka wrzucamy pokrojone na kawałeczki ziemniaki,potarkowaną na duzych oczkach marchewkę.Dorzucamy seler,pietruszkę,pora związaną nitką zieleniną(łatwiej usunąc ją z zupy)Wszystko gotujemy do miękkości ziemniaków.Wyciagamy zieleninę-natki i por.Mięso mielone doprawiamy sola,pieprzem,dodajemy bułkę tartą.Formujemy małe kuleczki.Dodajemy do zupy,dorzucamy rownież garśc drobno posiekanego koperku.Gotujemy ok.10 minut.Ok.5 łyżek śmietany rozrabiamy z ciepła zupą,mieszamy w garnuszku.Wyłaczamy.Nalewamy do talerzy,dekorujemy wg uznania