Jarzynowa zapiekanka

Ocena:

4.52 (200)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Pożywna zapiekanka nie tylko dla Wege :)

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • g mieszanki warzywnej: marchewka, groszek, fasola,brukselka, pietruszka (mrożonej lub świeżej)
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 plasterki sera wędzonego
  • 1 duża kostka sera topionego z papryką
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 3 łyżki przyprawy warzywko
  • garść koperku
  • sól
  • margaryna do wysmarowania naczynia

Jarzynowa zapiekanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki kroimy w cienkie plasterki.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach. Mieszankę warzywną wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i dodajemy "Warzywko" oraz kostkę rosołową. Warzywa gotujemy aż zmiękną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści zalewamy mlekiem i mieszamy. Stopniowo dodajemy rozdrobniony w ręce ser i cały czas energicznie mieszamy. Gdy się rozpuści i powstanie gęsty sos, patelenię zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Ugotowane ziemniaki studzimy w zimnej wodzie. Następnie obieramy i kroimy w plastry. Ugotowaną mieszankę warzywną przecedzamy. Jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki. Lekko je solimy. Następnie zalewamy połową sosu serowego. Jako trzecią warstwę wrzucamy mieszankę warzywną. Przykrywamy ją drugą warstwą ziemniaków, które solimy. Następnie wlewamy resztę sosu serowego. Układamy na nim plasterki ogórków. Przykrywamy je pozostałymi ziemniakami. Na koniec danie sypiemy obficie koperkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 sotpni na około 45 minut. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne