Zupa z soczewicy zielonej (rozgrzewająca)

Ocena:

4.5 (182)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z soczewicy zielonej to prosty przepis na strączki na obiad. Dodatek kurczaka sprawia, że jest sycąca, rozgrzewająca i pożywna – to idealne danie nie tylko na chłodniejsze miesiące. Jeśli pominiemy składnik mięsny będzie to również świetna propozycja dla wegetarian. Zobacz jak przygotować zupę z soczewicą zieloną.

Składniki:

  • soczewica zielona  100 g

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • ziemniaki  3 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  1 łyżka stołowa

  • zioła prowansalskie  1 łyżeczka

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • chili  3 g

  • bulion drobiowy  1.5 l

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zupa z soczewicy zielonej (rozgrzewająca) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zielona soczewica: wsypujemy do miseczki i płuczemy. Następnie zalewamy strączki zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie przesypujemy ją do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym.

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: marchewkę i ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w słupki. Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną (8–10 minut, od momentu zagotowania wody). Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5–7 minut.

  • Krok 3:

    Przygotowanie kurczaka: myjemy w zimnej wodzie filet, oczyszczamy z ewentualnych błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mięso posypujemy solą, pieprzem i ziołami, smażymy na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

  • Krok 4:

    Zupa z soczewicy zielonej: doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dokładamy odłożonego kurczaka. Porcje wlewamy do talerzy, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Porady

  • Zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami i kurczakiem jest zdrowa i bardzo pożywna. Idealnie sprawdzi się w jesiennym i zimowym menu.
  • Do przygotowania zupy można użyć także czerwonej odmiany soczewicy, której nie trzeba wcześniej moczyć, natomiast trzeba pamiętać, że gotuje się krócej, więc trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować. Ponadto będzie to bardziej zawiesista wersja.
  • Zupę z zielonej soczewicy możesz wzbogacić dodając do niej szpinak. Liście dokładnie czyścimy i myjemy. W garnku gotujemy wodę i wyłączamy palnik. Wodę solimy i wrzucamy je do wrzątku na 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na sito. Tak przygotowany szpinak wkładamy do kurczaka, a następnie zalewamy wcześniej przygotowaną zupą z zielonej soczewicy.
  • Według naszego przepisu powstaje zupa z zielonej soczewicy bez pomidorów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać, jeśli lubimy takie smaki.
  • Zupę z zieloną soczewicą w wersji wegetariańskiej przygotujemy w prosty sposób, wystarczy pominąć mięso, a bulion drobiowy, zastąpić warzywnym.
  • Do zupy z soczewicy zielonej można dodawać też inne warzywa, pasują tu np. kukurydza i papryka
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z zielonej soczewicy – krem

Zupa krem z zielonej soczewicy jest prosta w przygotowaniu, więc to doskonały wybór dla osób, które lubią rośliny strączkowe, ale nie chcą spędzać wiele czasu w kuchni. Jak ją zrobić? To proste. Zieloną soczewicę (około 200 g) przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą, odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie przelewamy zieloną soczewicę przez sito. Obieramy 2 cebule i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ¼ selera myjemy w zimnej wodzie. Obieramy warzywa ze skórki i kroimy w dużą kostkę.


Do rondla wlewamy 3 łyżki oleju, wsypujemy cebulę i podsmażamy. Dodajemy namoczoną soczewicę oraz pokrojone warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub warzywnym (ok. litr). Wrzucamy liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie z zupy i dokładnie blendujemy. Zupę krem z zielonej soczewicy można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.


Dlaczego warto jeść zielną soczewicę?

Soczewica to roślina strączkowa bogata w żelazo, węglowodany, błonnik, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi, poprawia pracę serca, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, usuwa toksyny z organizmu oraz obniża poziom cholesterolu. Soczewica zielona jest bogata w białko, dlatego potrawy z soczewicy są tak sycące. W soczewicy zielonej znajdziemy także magnez, kwas foliowy. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne