StockFood
0 (0)
Gumbo to gęsta, wieloskładnikowa zupa z mięsa i owoców morza, z mieszanką przypraw cajun. To one nadają daniu unikalny aromat. Istotne są też warzywa: papryka i seler naciowy. Całość gotowana jest w bulionie i zagęszczona ciemną zasmażką. Jest to tradycyjne danie stanu Luizjany w USA, łączące wiele smaków i kultur. Jeśli lubicie złożone smaki, to zapraszamy po przepis na gumbo – rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę.
krewetki 350 g
chorizo 150 g
bulion drobiowy 750 ml
cebula 1 szt.
papryka 300 g
seler naciowy 3 gałązki
czosnek 3 ząbki
oregano 3 g
tymianek 3 g
sól 2.5 g
czosnek granulowany 2 g
papryka ostra 2 g
pieprz kajeński (mielony) 3 g
papryka ostra 2 g
pieprz 2 g
pieprz biały 2 g
sos worcestershire 45 ml
limonka 0.5 szt.
natka pietruszki 3 gałązki
olej 15 ml
masło 45 g
mąka pszenna 40 g
Krewetki: mrożone krewetki rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Te o różowym kolorze są już ugotowane. Natomiast szare należy wcześniej obrać, naciąć grzbiet i wyjąć ciemną nitkę – jelito.
Chorizo: zdejmujemy zewnętrzną osłonkę i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu podsmażamy kiełbasę.
Warzywa: cebulę obieramy i siekamy w kostkę, paprykę myjemy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Bulion: zagotowujemy go.
Zasmażka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy do uzyskania brązowego koloru.
Smażenie: do zasmażki dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz chorizo i tłuszcz, na którym było smażone. Dokładamy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
Gotowanie: wlewamy na patelnię gorący bulion, sos Worcestershire. Z limonki wyciskamy 2 łyżki soku i dodajemy do rosołu. Zagotowujemy, dodajemy krewetki i gotujemy gumbo 3 minuty.
Serwowanie: na talerze wykładamy porcje zupy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, posypujemy nią danie.
Porady
- Do przygotowania tej gęstej zupy mogą być użyte różne rodzaje mięsa, np. z kurczaka, kaczki, królika, a nawet aligatora. Podobnie jest z owcami morza. Odpowiednie będą: krewetki, raki, kraby, ostrygi.
- Gumbo najczęściej podaje się z białym ryżem lub z pszenną bułką. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, wkładamy porcję na dno miski i zalewamy go zupą.
- Częstym dodatkiem jest okra, która w naturalny sposób zagęszcza zupę.
- Do gumbo najlepiej użyć wcześniej ugotowany domowy rosół, np. taki który mamy zamrożony. Przyspieszy to gotowanie dania. Odpowiedni będzie też taki ze sklepu, ale koniecznie z dobry składem. Bardzo istotna w daniu jest przyprawa cajun. To mieszanka pieprzu, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i ziół, np. oregano, tymianku. Możemy bez problemu zrobić ją w domu.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat -20% na zakupy powyżej 100 zł. Promocje nie łączą się. Oferta i szczegóły promocji dostępne w drogeriach stacjonarnych i na zikodermo.pl.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.